Med Hösten kommer regnet
Och blåsten :) En kollega förklarade för mig att det blåste på hösten för att löven skulla få hjälp att lossna från träden och segla till backen. Väljer att tänka så för då slutar det när löven är borta :) För det enda som jag har någonting verkligt emot är blåst! Iaf när det är kallare ute, inte en riktigt varm sommardag för då är det faktiskt skönt (men bara då)
 
Den egentliga anledningen då : Luften rör sig nästan alltid, ibland snabbt, ibland långsamt. Rörelseenergin hos vinden kommer ursprungligen från solens strålar. Solvärmen fördelas ojämnt över jorden och vinden försöker jämna ut dessa temperaturskillnader. Därför blåser det mer på hösten i vår del av världen, när det hunnit bildas riktigt kall luft vid nordpolen, samtidigt som luftmassorna i söder fortfarande är högsommarvarma.

Vinden försöker också jämna ut tryckskillnader mellan högtryck och lågtryck. Vinden vrids då av jordens rotation, som på norra halvklotet styr den moturs kring lågtryck och medurs kring högtryck. (På södra halvklotet är det tvärtom.)
 
Tung vetenskap kl 07.20 en fredagmorgon, orkar hjärnan med det tro ;) Ha en härlig dag alla !
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress