Bus bus och bus

Är vad Rufus tänker på för jämnan :) En kille som trivs som fisken i vattnet här i vagnen. Men bäst blev det när han fick en alldeles egen utsiktsplats i förtältet, då låg han som en kung och vaktade omgivningen med sin egen lilla kompis på armstödet.
 
Var ner till badplatsen en sväng för att busa lite och träna inkallning. Lillgrodan får som comviq täckning när jag kallar in honom så lite övning sitter ju aldrig fel. Hittade där spår efter dom rymmare som sprang efter vägen sist vi var här. Kom en hel flock med hästar efter vägen :) och nere på gräset hittade jag lite "rester" efter ngn av dom lyckliga som lekte Mulle mustang sist dom var lös :)
 
I morgon åker jag in igen en liten tväris. Har nämligen bokat klipptid hos Jessika. Hör och häpna, jag ska klippa mig, inte ofta det sker, typ 1 gång per år. Nu är det iaf mer än väl på tiden, så när Anton var och klippte sig följde jag med och bokade en egen tid :) Nu klipper sig hela familjen hos samma frissör och jag hoppas att jag kommer att bli nöjd. Har ju svårt att känna mig riktigt nöjd och upplever aldrig att jag har hittat "min" frissyr, men någon gång ska ju vara den första så kanske det blir i morgon :)
 
Nästa vecka börjar jag att jobba igen efter 7 veckors semester. Kan inte fatta att jag har varit ledig så länge. Nästa år kommer jag att försöka lägga in 8 veckor :) älskar att vara ledig, har hur mycket som helst att roa mig med på dagarna. Sola, läsa, sova, promma, städa, vara i stugan, vara i vagnen, lata mig och mycket mycket mer. Egentligen har jag inte tid för att jobba, jag har ju så mycket annat jag måste hinna med ;)
 
 Det regnar ute

Läskar mig med bilder från Botti ist :)
 
 
 
 
 
 
 
 Känner mig lite ledsen

Har insett att läkarna med all säkerhet har helt rätt ang min diagnos. Tidigt ville dom ha det till astma men jag sa : Nej, det är någonting annat. Nu får jag nog göra avbön och buga mig för läkarkåren, är nog tyvätt astma som jag har dragit på mig på äldre dar. Och det tråkiga är att det är inte infektionsastma som sades från början utan jag har det jämnt, vareviga dag! Tar jag inte min medicin blir jag tät och hostig som sjutton, och det känns supertrisst att det blev så här :(
 
I kväll var jag ute på en nära döden upplevelse, var och joggade min "lilla" runda och det gick TUNGT!! Men nu är det bara att bita ihop och jobba vidare. Kommer inte att springa någon längre sträcka än denna tills vidare. Är nöjd om jag fixar den 3 ggr i veckan som det känns nu. Men förhoppningsvis kommer det att bli bättre när jag har fått rutin på min medicin och luftrören blir lite bättre :)
 
 
 
 
 Nöjd som sjutton

Med vadå kan man ju då undra, ja med städningen av dagbarnens lekrum förstås :) Eftersom det utlovades regn och rusk nu i dagarna två så beslutade vi för att åka hem en tväris. B la då för att städa nämnda rum innan jag börjar att jobba nästa vecka. Iof så kommer jag att vara i lokalen hela första arbetsveckan men eftersom jag vet sedan tidigare att jag är mer död än levande min första arbetsvecka ville jag ha det gjort innan jag kliver in i selen så att säga :)
 
Ut med alla leksaker på golvet. Sortera bort allt trasigt och sådant som jag vet inte passar min barngrupp nu. Tvätta lådor o dyl så att damm, matrester och div andra tillbehör som följer med barnen när dom leker försvinner :)
 
 
Sedan var det dags att sortera allt i rätt låda, bilar för sig, gubbar för sig, duplo, hästar, dinosaurier, småbarnsleksaker och mycket mycket mer. Allt kollades igenom och lades på rätt plats. Nu kommer det att vara så en dag men inge mer när barnen väl kommer tillbaka :) Även pysselskåpet fick sig en riktig genomgång, så nu är allt klart för start så att säga. Nöjd är jag och nu kan vi åka ut till vagnen när solen kommer tillbaka och jag kan börja jobba hemma med allt på sin plats, så skööönt!!
 
 
 
 Blött så in i nordens

var det i stallet i dag. Men oj vad bra det gick :) Nu har stallet fått sig en ordentöig rotblöta och mycket skit var det som försvann ner i avloppet. Skurat fejjat och högtryckat så nu är det klart för i år. Vi var ett stort gäng så särskilt jobbigt var det inte och med trevligt sällskap blir det många glada skratt. Lunchen kom med bilbud :) och det tackar vi för ;) och den satt som en smäck i magen vill jag lova.
 
Hälsade på hos våra pållar med nytt vatten, hö att mumsa på och lite solskyddsmedel på Pyrets mule så att han inte får aj aj av den härliga solen som vi har just nu. Betet håller på att sjunga på sista versen men vad gör det när vår stallägare har tagit in nytt härligt hö att erbjuda hästarna. Hagen har skog så det blir både sol och regnskydd helt naturligt för pållarna, känns bra i mattehjärtat att dom har det så bra när dom går ute nu och njuter av sommaren :)
 
Som tur har vi också helt naturligt en vindström som passerar hagen så trots det härliga soliga vädret är dom nästan inte bitna någonting. Har sett hur dom blivit ätna tidigare sommrar men i år är det nästan 0 på bitfronten, hur härligt är inte det :) Vi har inte ens behövt ha på ngt flugtäcke utan det har räckt med att smörja dom som vanligt och när man stryker dom på skinnet så är det i stort sett helt tomt på bett, känns också bra i mattehjärtat :) Nu får dom gå där och mysa ett tag till innan det tyvärr blir dags att ta upp dom till stallet igen, men så härligt som dom har haft det så känns det inte så tokigt ändå :) Var sak har sin tid, gäller årstiderna också, likväl som allt annat här i livet...
 
 
 Civilisationen

I dag blir det ett besök i stora staden. Stallet ska få sig en genomgång och till det behövs alla armar som kan komma. Att vi sedan har djävulskt rolig gör det ju inte sämre :) Har alltid ont i mina skrattmuskler när jag åker därifrån, är inte många ställen där jag har upplevt det så. Det enda smolket är att dagen i dag ska tydligen vara den sista med fint väder på ett par dagar. men sen kommer solen tillbaka och då får det bli vagnen igen :)Vilken dag...

Sol, sol och sol. Gud så härligt det har varit :) Har legat på solsängen med en bok och en vattenflaska precis hela dagen, från 9.30 till 16.00. Kan inte bli bättre :)
 
 
 Min tid

 Att fylla själen

Solen fyller mig med värme. Fåglarna sjunger i skyn. Flugorna dansar i gräset och fiskarna slår i vattnet. Tystnaden bryts av samtal långt bort. Jag är nog den lyckligaste i världen just nu...
 
 
 Another day in paradise

Kl är 07.59 och tystnaden lägrar sig som ett duntäcke över vår lilla camping. I går rullade det in 4 nya ekipage så tillsammans är vi nu 6 olika familjer som bor här. Vi och dom andra långliggarna drar upp åldern lite. Har upptäckt att det under sommartid är mycket barnfamiljer som väljer att bo här och under hösten är det 50 plussare som väljer att avsluta sin campingsommar med div skivor av olika slag i denna vackra naturmiljö :)
 
Jag förstår att barnfamiljer trivs här för det är så litet att barnen lätt kan springa mellan badet och vagnen utan problem. Och även om bilvägen går mitt emellan så gör läget att det inte spelar ngn roll. Alla vet att det springer runt barn kors och tvärs så farten dagtid är väldigt låg och fina dagar så är vägen nästan full av badgästernas bilar så farten dämpas helt naturligt av sig själv. I går badades det här från kl 10 till 22 utan uppehåll :) Att inte barnen får simhud mellan tårna kan jag inte förstå, dom bokstavligen bor ju i vattnet :)
 
Har smort mig så runt halv tio bär jag med mig min solsäng, vattenflaskan, boken och lite gott att mumsa på ner till min lilla soludde och bara lägger mig och njuter. Känslan att ligga där och slumra till lite och njuta av värmen samtidigt som barnen skrattar och leker i vattnet intill, ja det är verkligen härligt. Finns inga som skrattar så härligt och äkta som barn, blir glad bara av att höra dom leka där bredvid mig :)
 
 
 
 Börjar att fundera på

att starta upp en renodlad fotoblogg. Känner att jag vill separera mitt fotointresse med resten av mitt liv. En bildblogg så att säga. Samtidigt tar det mycket tid att skriva i två, men eftersom jag alltid tyckt om att sätta ord på pränt så kanske det inte upplevs så " tidskrävande " att ha två. Ni som har flera bloggar, hur upplever ni det ?  
 
Har nu i två dagar legat på playa del bottis i stort sett hela dagarna utan att bränna mig, happy face!! Så himla skönt att våga vara ute en heldag med sol och bad utan ångest inför kvällen. Känner mig lycklig som på julafton över att detta solmedel verkar fungera bra och att jag inte får någon som helst reaktion av det :) I morgon blir det dag tre på raken om nu vädergudarna är med mig vill säga :)
 
 
 
 It is for me

 
 
 
 
 
 Att bara vara

Vågor som sakta slår mot stranden. Trollsländor som dansar på dom svaga vindarna från sjön. Fiskar som hoppar i vattenytan, och tystnaden på det. 
 
Känslan som infinner sig, går nästan inte att beskriva med ord. Lugnet omsluter mig och jag inser här och nu att paradiset på jorden för tillfället är här, på soludden, omsluten av vattnet och solen som värmer så skönt...Sol och bad :-)

Har äntligen hittat ett solskydds medel till som jag verkar tåla, peppar peppar :-) Så i dag är jag smord från topp till tå, hoppas kunna njuta av en heldag på vårt solarställe men utan att se ut som en överkokt kräfta. Det suger faktiskt att vara så förtjust i sol och bad men ha ett skinn som mitt. Lägg också på mina hemska reaktioner på solskyddsmedel, ja då är det verkligen komplett, eller hur ;-) 
 Framme :-)

 God morgon alla

Ett besök till Nus. Sedan stan med gubben och alla ungdomarna. Efter det blir det middag och sedan vagnen.....Yes!
 
 Runkeeper is da shit!

Var ute på min lilla runda ikväll. Den som jag trodde var 2 km (mätat via eniros karta) visade sig vara 2.65 km :) Undrar hur "lång" min 3-3.5 km sträcka är, om den ockå är längre än vad min " 2 km " sträcka var :) Får se när jag springer den om ett par veckor. I kväll var fjärde gången som jag var ute och joggade och orkade hela sträckan utan att vila och min km tid har på dessa fyra gånger förbättrats med flera minuter. Det kallar jag lycka! Visar ju att orken och styrkan är på väg tillbaka.
 
Har laddat hem Runkeeper och det var via den som jag såg att min " lilla " sträcka var betydligt längre än vad jag trodde att den var. Det bästa med den appen enligt mig är att den kontinuerligt uppdaterar mig om sträckan samt km tiden. Har verkligen fått kvitto på att jag är en långdistanslöpare och inte en kortis. Ju längre jag springer ju snabbare km tid får jag. Andningen, benen och mitt själsliga tillstånd synkar bara bättre och bättre ju längre jag springer, och det ger mig en mer och mer avslappnad löpstil och det i sin tur ger bättre och bättre flyt :) Gillas av mig. Ser verkligen ljust på framtiden om nu bara min kropp vill det min själ vill, nämligen långa härliga löprundor med själen på vift ut i det blå och kroppen joggandes fram i en härlig synkning :)
 
 
 
 
 Läckerbitar

till remmar:)
 
 
Finns att köpa här 
 
TipsDollar :-)

 Lycka!

är att komma hem från en långsemester i stugan och upptäcka att jag har gått ner ytterligare 2 kg. Har ju skämtat om att jag skulle komma hem lättare och mer vältränad än när jag for, men trodde aldrig på det (var ju bara på skoj) men oj vad glad jag blev när det faktiskt stämde :)
 
Och på det har jag ju kunnat börja jogga så smått igen, trots att mina luftrör fortfarande  inte är 100. Måste ta bricanyl morgon och kväll samt pulmicort på det för att kunna syresätta mig i någon ordning. Börjar faktiskt tro på att läkarna har rätt, att jag har dragit på mig astma på äldre dar :( Har nu haft mina luftrörsproblem i 25 veckor!! och det enda som håller det i shack är faktiskt astma medicinen...Men är det de som behövs så är det bara att ta mina doser morgon och kväll :)
 
 
 
 
 
 Utsikt från Utsikten

men även från buföringsvägen :) Vi var ju som sagt ute med 4 hjulingen och kikade runt och i mina ögon var det jättevackert där vi åkte. Kargt, strävt och ändå så vackert..
 
 
 
 
 Jaha,nu var det slut..

I morgon bär det av hemåt till Umeå igen. Kan ju inte påstå att det känns helt ok, men att få träffa alla barnen gör ju att det ändå blir bra i slutändan.
 
Dagen i dag blev en tidig morgon. Upp med tuppen för vidare färd mot Åsele med ett stopp hos farmor i Vilhelmina.
 
Nu ett litet glas vitt, lite tv tittande och sedan blir det sängen för oss. Är inte riktigt van att kliva upp 6.30  så jag känner mig lite sliten i kväll :-)
 
 Lite bilder från fjälls :)

Sitter i köket och tittar ut genom fönstret. Ser mina blommor, mitt nya fina vagnshjul som utstrålar historia från förr och den vackra björken som en stolt krigare vaktandes bakom :)
 
 
 
 
Känner vemodet komma eftersom vi snart vänder kosan hemåt. Att 4 veckor kan gå så fort är helt otroligt. Har fyllt dessa dagar men allt mellan himmel och jord. Någonting som vi har gjort ofta är att sitta nere vid sjön och koka kaffe och grilla korv :) Har gått några korvringar och ostbitar, men oj vad gott det smakar när man sitter där i värmen från elden och surrar om det som faller en in. Hundarna sittandes vid oss för att tigga till sig en godbit eller två, eller tre.
 
 
Eftersom vi är uppe i fjälls så åker ju självklart fiskenäten fram, vad annars :) Undrar hur många av dagens ungdomar som överhuvudtaget har fått prova på att lägga ut nät. Ta upp dom dagen därpå, rensa och sedan steka sin egenhändigt fångad fisk? Lite klurigt kan det vara och piller jobb är det :)
 
 
Självklart hjälper hundarna till :)
 
 
Förutom detta så har vi hunnit med pizzakväll på byn. Eftersom dom har en egen bagarstuga så blir det vedungsbakad pizza som dom erbjuder och till det dricka, kaffe och kaka. Dikanäs bygdeförening är en väldigt aktiv och framåt förening som sätter vår lilla (stora) by med tillhörande småbyar på kartan varje sommar. Dom har allt mellan himmel och jord. Bla: byafest, notdragning, tunnbrödsbakning (med försäljning) skrotslöjd, öppen trädgård, auktion, blomstervandring och mycket mycket mer....
 
 
Här finns också en jättehärlig badudde där stora som små trivs, även 4 benta :) I sommar har tyvärr värmen uteblivit här, första sommaren på måååånga år som vi inte har haft sol och varmt när vi har varit här. I år har vi haft väldigt ostadigt och med en temperatur runt endast 15 grader, ibland mer ibland mindre (hutter) Men eftersom jag bara älskar att vara här i stugan så gör det mig inte så mycket. Men jag förstår att alla barnfamiljer är lite besvikna, för dom är det ju faktiskt en smärre katastrof eftersom barnen vill bada, bada och åter bada på sommaren.
 
 
I morgon åker vi till Åsele för lite marknadsmys. Flickorna åker hem till Umeå och jag & Jörgen vänder åter till stugan på kvällen för att avrusta och packa ihop våra pinaler innan återfärd till stora staden för oss också. Kan inte fatta att vår härliga stugansommar som käntes som en hel evighet redan är slut :( Har sagt det förut och säger det igen: hit skulle jag mer än gärna flytta om det bara fanns arbete till oss båda, men men, det kommer en tid framöver när vi bestämmer mer än nu vad vi vill göra. Och då, då kommer vi, lita på det!!
 
 
 
 I morgon tar sommarlovet

för Ruffe slut. I 3 veckor har han gått ut och in som han velat här i stugan. Legat på bron och studerat sina ägor, jagat fåglar i vild förtvivlan. Försökt gräva upp små skogsmöss ur sina hålor eller bara varit nere vid sjön och promenerat runt på stenarna där. Ätit frolic varje dag   :)
 
I morgon bär det av till Åsele på marknaden. Får väl se om vi fyndar någonting eller om det bara blir det vanliga, dvs MAT :) Kommer att släppa av Jessika & Marre med hundar för vidare förd mot Umeå. Jessika har haft med sig sin kompis Marre och Ruffe fick besök av sin kompis Bolt, men i morgon vänder dom åter efter en veckas mys här i stugan :) Bolt var lite försiktig från början men nu far han ut han också och njuter av det fria livet här i stugan :)
 
Själv kommer vi att fara tillbaka hit till stugan på lördag kväll. Men vi kommer att packa ihop och avrusta för att på söndag rulla hem mot stora staden igen. Då tar en härlig stugansommar sitt slut, men oj så härligt vi haft det. Att vara här så länge (4 veckor) gör att den härliga vardagslunken infinner sig och utan stress hinner man allt som behöver få lite kärlek och omsorg :) Har varit en av dom bästa semestrarna på länge (säger iof det om alla sommrar som varit) och nu ska det faktiskt bli mysigt att få komma hem och krama om barnen innan det bär av till vagnen och Bottis :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 Oj oj säger jag bara

Har hur mycket som helst att berätta. Har gjort så mycket men vet inte riktigt var jag ska börja :) Har varit till Högland som ni vet sedan tidigare. Förutom att vara på Höglandsdagarna så for vi förbi min mormor och morfars grav. Tills förra året så besökte jag aldrig deras grav efter mormors bortgång. Det har varit och är fortfarande så mycket känslor knutna till dom och Högland. Så länge länge käntes det som att jag skulle gå sönder om jag for förbi, för trots att det gått så många år ligger sorgen fortfarande bara under ytan.
 
 

Vi har också kollat runt efter hjortron men dom lyser dock med sin frånvaro här i Dikanäs med omnejd :( Men jösses vad det är fint på myrarna och skogen runt omkring. Jag har fullt sjå att ta in allt det vackra, färgerna, dofterna, formerna och känslan som bara fyller mig när jag vandrar runt på myrarna. Har alltid haft en förkärlek för myrlandskap och det håller i sig än i dag :) När jag får vandra efter myrkanten så fylls jag av en särskild lycka och känner jag mig så otroligt levande och väldigt nära naturen men också väldigt liten....
 
 
I dag tog jag och Jörgen 4-hjulingen och for en sväng mot utsikten för att fota litegrand. Det är en enastånde vacker utsikt men tyvärr har den vuxit igen lite så nu måste det röjas för att den ska komma helt till sin rätt. Eftersom vi är nyfikna av oss så blev det en liten avstickare (någon mil eller så) för att hitta nya vyer och en sjö som vi ville besöka. Vi fann rätt men beslutade oss för att inte åka ända fram eftersom vi redan varit ute bra så länge och gjort några avstickare  efter en väg som ligger i en skog där allt ser ganska så lika ut. Hade ingen lust att fara vilse :) Blev runt 100 foton tagna så bara jag har hittat dom finaste så kommer dom upp på bloggen :)
 
Dagen förövrigt har varit fylld av ett besök i henriksfjäll (igen) för lite kaffe och våfflor, gofika på altanen med alla nere i Åern. Fiske och rensning samt rökning av dom som fångades (Mums) en joggingtur på 2 km (höll på dö) och nu bara lite lugn innan sängen. Konstigt va trött jag är på kvällarna, trots att jag sover till mellan 8 & 9 på mornarna. Kanske det är det, som är semester ;) skönt är det iaf!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vi for över fjället

till en by som heter Högland. Där var jag mycket upp till tonåren  för där bodde min mormor och morfar i ett rött hus där vägen gjorde en sväng tillbaka mot byn. Mormor var som en mormor ska vara. Det var mat och fika i en salig blandning varvat med historier om byns folk och ett eller annat besök i kyrkan. Kom i håg att brorsan slapp alltid följa men jag skulle fixas i ordning och visas upp som ett praktexemplar ;) (Dom visste nog inte vem mitt riktiga jag var)
 
Min morfar luktade alltid trä, han var otroligt duktig på att snida och det var ett intresse som höll i sig hela livet. Många var dom timmar som jag tillbringade med honom i snickeboa tappert jobbandes med en kniv som alltid var för vass. Otaliga plåster gick åt varje sommar för att läka alla mina knivsår :) Morfar var tystlåten, iaf så upplevde jag honom så, men hade ett stort hjärta och alltid tid för att svara på alla tusen frågor som rymtes i min hjärna på den tiden.
 
Uppe på övervåningen i deras hus var det som att komma till ett annat land. Där fanns allt mellan himmel och jord och mer än en regnig dag har jag vänt ut och in på allt som fanns där uppe. Oj vad mycket fint jag hittade och spännande böcker att bläddra i :) I stor rummet uppe hängde en Novemberkaktus som i mina ögon då var stor som sjutton. Den hängde där så länge som jag kan minnas och när den blommade var den det vackraste som jag visste. I juletid när vi var där var den översållad med vackra blommor som lyste upp rummet som en stor stjärna full av liv.
 
Deras trappa upp till övervåningen var sliten av allt spring upp och ner. När jag satt i trappen och smekte trappsteget så käntes det som sammet mot handen. Likaså trappräcket, efter ett helt liv med otaliga händer som hållit i räcket under alla dessa år så har det blivit slipat sakta men säkert till en slät yta som jag tror aldrig går att få till på något annat sätt än genom åratal av kärleksfull beröring.
 
Som vanligt var kameran med :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ja vad ska jag säga

Har varit ute och sprungit i dag igen. Sprang 2 km och lade till 1 km prommande :) Men jag känner att jag ska springa först och promma sedan och inte bryta mitt i för att ta upp det på hemvägen igen. Gick lite trögare i dag än i förrgår. Kan ju också bero på att jag är väldigt otränad nu jämfört med i vintras.
 
Annars så har vi grillat och korv och myst lite nere vid sjön mitt på dagen. Jörgen har mördat grönbaracken så nu är den ett minne blott. Surrat lite med Kicki och Lasse och nu väntar vi in motorcykel ekipaget från Umeå med Kent och Helen på. Annars då? Ja vad sägs om en skön stund i soffan med en bra bok som jag har lånat av Lillemor :) Där ska jag spendera kvällen efter att jag värmt vattnet så att jag kan diska bort dagens middag, varken mer eller mindra ska jag göra ikväll :)
 
Bjuder på en bild på lillgrodan som lär sig åka 4-hjuling :)
 
 
 
 
 Slutar aldrig leverera

 
 Mina favoriter :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tur & Retur, en gång till..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tur & Retur igen ..

 
 
 
 
 
 
 
 
 Vov Vov

Säger Rufus, i dag kommer matte hem till mig.....Lycka!!
 
 Tur och retur

nästan ända till Norge blev det i dag. For inte ända fram eftersom Ruffe följde med. Men bra nog nära och flera fina foton blev det :) När vi for var det mulet och 15 grader i stugan och när vi kom hem  3 timmar senare var det sol och 20 grader, härligt.
 
For även ut en liten sväng (2 km) och sprang. Första gången på månader och jösses vad skönt det var :) Kommer nu att prova för att se hur kroppen klarar av/orkar och har jag tur kommer det att fungera denna gången, hoppas att turen är på min sida !
 
Firade min ena dotter i dag :) Är super lycklig för hennes skull ! Hoppas och tror att detta kommer att bli super, lite lugn och ro i själen är precis vad hon behöver <3 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Me like!

 Dagarna rullar

sakta fram, som vågor mot stranden, en efter en i ett härligt avslappnat tempo. Att vara flera veckor i stugan. så länge att vardagslunken infinner sig, ja det är verkligen härligt. Soliga dagar varvas med regn, blåst och mulet väder. Morgonkaffet till vedspisens härliga värme kan jag aldrig få nog av. Frihetskänslan av att låta ytterdörren stå öppen och bara myggdörren stängd, kunna se ut och höra det som händer på gården, ja det är en obeskrivbar känsla men den ger mig lyckobubblor i själen :)
 
Att sitta här på bänken med gubben mitt emot vid bordet och dricka kaffe med knastret från elden och doften av kaffe och björkved i köket, hur underbart är inte det. Rufus som går mellan oss och försöker vigga till sig morgonfrukost innan han springer vidare till nästa stuga för frukost nr 2. Ja utan detta andningshål, mitt paradis skulle jag aldrig orka resten av året. Låter nu som om mitt liv hemma i stan är superjobbigt och bara tärande, men så är det inte. Men jag har behov av lite egentid och det lugn som jag endast har hittat här uppe, för att kunna njuta av mitt liv i stan. Dessa två halvor av mitt liv blir tillsammans den helhet som jag behöver för att må bra :)
 
I går firade vi vår 21:a bröllopsdag. Det är otroligt vad tiden går! I nov i år har vi varit tillsammans i stort sett nästan varje dag i 30 år! Det är få dagar av dessa som vi har varit ifrån varandra, kan nog utan att ljuga påstå att 90 % av tiden har vi spenderat med varandra och 10 % har vi gjort saker på varsit håll. Vi gör i stort sett allt tillsammans, och så har det varit ända från dag 1 när vi flyttade ihop hemma i Umeå. Tillsammans bildar vi en helhet ungefär som ett kompis smycket bestående av två halvor. Tillsammans blir vi en hel fungerande värld som rör sig framåt genom livet, med allt vad det innebär ifråga om både glädje och sorg.
 
 
 
 Krigsskador :-)

Vedhuggning och brunns tömning gjorde min vackra kropp ännu vackrare :-) Tur det inte gjorde ont, har bara känsligt skinn ;-) 
 
 Att vara hemmansägare

 och ligga på latsidan, ja det fungerar inte, eller kanske ;) Har nu i dag röjt bort sly, dvs småbjörkar, björkris och små granar så att det ska öppnas upp lite. Bli bättre genomströmning på luften för att på så vis få bort lite mygg, knott och sviarn. I år upplever jag att det, de har varit minst av tills i dag, är bremsen. Hoppas att dom fortsätter att hålla sig borta. Gillar dom inget vidare faktiskt. Men vilka som bara älskar mig är myggen!! Har slutat att räkna min myggbett eftersom det ändå aldrig tar slut. Kan vakna på natten av att jag ligger och kliar mig som sjutton :) varför dessa guds varelser finns hittar jag ingen som helst anledning till, sorry fåglar, men i det fallet är jag en stor egoist!
 
 
 
Just nu trycker jag mååååånga bitar från en 200 grams frukt och mandel och fasen vad gott det är. Bredvid mig har jag också ett glas vitt för det tycker jag att jag är värd. Har nog sett för mycket reklam tror jag :) Ska inte göra ngt mer av vikt i dag annat än sippa på ett glas vin, läsa och senare ikväll tomglo på lite tv. 
 
En annan i vårt hus som är helt slut på kvällarna är lillgrodan. Han är ute och springer varje dag och jagar möss, humlor och div andra flygfän så när kvällen kommer sover han som en lusegris :) Glad kille som njuter av livet till 100 %. På morgonen springer han ner till mor & far för att få sig lite morgonmella, dvs frollic som han bara får hos dom. Hos oss har han inte ätit mer än 2 !! knallar av sin egen mat :O Han tom ratar mjukmat i små burkar som han annars brukar trycka i sig med stor förtjusning :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 Mysgurkan <3

 Paltkoma :)

I dag var jag, mamma och pappa till Henriksfjäll och åt palt! MUMS!! 60 kr så får du äta så mycket du bara orkar och så är det kaffe på det, snacka om gratis i stort sett. Palten var utsökt god och jag tryckte två stycken i en rask takt :) Jösses vad gott det var.
 
Jörgen har även lyckats med att ta bort grönbaracken som har ruttnat upp så nu är det helt tomt mellan oss och Tonys stuga, blev superfint nu när den är borta. Den var bra som förråd men inte var den särskilt snygg så nu när den inte fungerar som förråd längre så skulle den väck, och lika glad är jag för det :)
 
Veden är klar och vi har egentligen bara ytterbelysningen på stugans långsidor kvar att fixa. Men det brinner inte så vi får se om det blir gjort eller om det lämnas till någon annan gång. Som sagt så är dom inte livsnödvändiga utan fyller bara en mysfunktion så vi får se hur det blir med dom.
 
Ett collage från vedskogen :)
 
 Sotarmurre

Har varit i farten, blev ett ordentligt drag i spisen igen och uppskurad så den lyser som en vit pärla i köket. Nja, kanske inte en pärla men nära nog  iaf ;) 
 
 
 
Efter sotningen for vi till farfar för att hjälpa honom med sitt brunn som var utan vatten. Nog fanns det vatten i brunnet men det var också en brunnsring med sten och lera samt en ventil som slaggat igen och var trasig. Ner med en pump för att tömma på vatten och sedan fick Jörgen klättra ner på en stega och handskotta upp lera/sten från botten i en murarhink som jag drog upp via ett rep, tömde på backen och sedan skicka ner den igen (blev måååånga murarhinkar kan jag bara säga). Tog summa sumarum ca 2.5 timme innan allt var grävt bort från botten, bytt ventil och klättrat upp ur brunnen. När jag först tittade ner fick jag jordens klaustrofobi känsla....fy f-n vad trångt det är i en brunn :/ Men nu är det gjort och vi har en jätteglad farfar, värt allt arbete för att göra honom så glad :)
 
Han även med att fota lite igår. Vi har en holk precis utanför vår bro där en svart/vit flugsnapparhona har sina ungar. Hanen verkar ha förolyckats för det är bara honan som flyger fram och tillbaka och matar. Honan har denna färgsättningen medans hanen är svart och vit. Normalt hjälps dom åt men i detta bo är det bara honan kvar. Hoppas på turen att hinna fota när dom kommer ut, men det är svårt att veta när dom kryper ut i vida världen så det gäller att ha turen med sig :) Får se om det blir i dag, dom är då nyfikna som sjutton på omvärlden utanför holken :) 
 Once in a life time

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Naturens under

 
 
 
 
 
 
 Det går inte att

stoppa utvecklingen, jag vet. Men allt som oftast blir jag lite ledsen över tanken på att mycke kunskap från förr bara försvinner, rinner bort mellan våra fingrar utan att vi ens förstår vilken fattigdom det kommer att innebära. Mycket av det gamla, som egentligen inte är så gammalt ersätts av dagens teknik och i takt med att våra äldre i samhället går bort så begravs även ett stort kulturarv med dom. 
 
Jag har vi två tillfällen varit i en by som heter Heriksfjäll. Där har dom en bygdegård med en liten loppis med stora fynd samt att i bygdeården så får hantverkare av olika slag ställa ut och sälja sina alster. Priset är snuskigt låga med tanke på allt arbete som dom har lagt ner på sina alster. Där blandas färg och form med olika material och alla är lika vackra men på olika sätt. Att kliva in där är som att kliva in i en tidsmaskin och färdas tillbaka till generationen före oss, där yrkesstoltet syntes i allt som tillverkades. Där det fick ta lite tid men resultatet blev så mycket bättre, där kärlek vävdes in mellan trådarna och varje liten centimeter har en alldeles egen historia att berätta. 
 
Lite bilder från en svunnen tid....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nu har vi prickat

av en punkt till på att göra listan för i sommar. Nämligen veden :) Friggis är målad utvändigt, tömt på div "bra att ha saker" klädkammaren inne är rensad på ännu mer " bra att ha saker " samt övat lite på att backa med släp för att friska upp mina kunskaper innan utökat b ska fixas. Hängrännor är på plats på friggis och snart är gröna lådan borta från tomten (tror och hoppas vi iaf) Fiskat i baksjöbäcken och fotat lite. Varit till loppisen i Henriksfjäll samt fyndat på uppackningen i Dikanäs :)
 
Kvar att göra : sota spisen, fixa farfars brunn, dra långdrag en spegelblank kväll, fiska gädda, palt dagen i Henriksfjäll, Åsele marknad, lite mer tvätt av täcken o dyl, läsa, dricka gott vin, mysa med Ruffe, grilla korv vid sjön och mycke mycke mer :) Tur man har en låååång semester ;)
 
Från fisket i Baksjöbäcken
 
 Lite bilder

Har ni sett hur konstigt grenarna på björken växer, rakt upp!
 
 
En bild från fisket igår
 
 
Sanna fick några fina fiskar :)
 
 
Lite älghår, vi använder oss visst av samma stig :)
 
 
 
En vacker kväll var det 
 
 
 
 
 
 
 
 Om inte minnet

sviker mig helt så fick vi 13 öringar igår kväll i Baksjöbäcken. Gårdagen spenderades i vedskogen för att hämta ett lass ved. Det är någonting primitivt med det här att hämta ved. En stor tillfredsställelse att fälla, kvista, dra i hop och lasta på vagnen för att sedan dra hem den och lasta av den för att vidareförädla den till ved som kommer att värma oss alla i vinter. Jag tror att det är urmänniskan som kommer tillbaka en kort stund när jag är i vedskogen :) Konstigt nog så förhöjer all mygg, svetten och ryggontan det hela och det lustiga är att det blir än mer positivt av det hela. Kan ju kanske bero på att vi inte behöver fixa 30-40 kubik utan runt 10 räcker gott och väl för oss alla här nere i åern :)
 
En tripp till Hendriksfjäll och loppisen där han vi också med. Gjorde värsta fynden så gissa om jag är nöjd. Hittade jättefina gardinhyllor som jag ska sätta upp ovanför dörrarna till sovrummen, så nu får jag börja med att ta ner stängerna som jag köpte i Umeå och som summa sumarum har suttit uppe i 3 dygn så där :) Men det gör jag så gärna när jag hittade dessa två som är superfina!!
 
Och som ni redan vet så blev det en fisketur på ca 3.5 timme i går. Soligt och varmt men ganska så blåsigt så relativt myggfritt var det, tackar jag och tar emot med öppna armar :) Har själv aldrig fått så många fiskar på fluga som jag fick igår så hela den turen var en enda stor härlig upplevelse. Kameran var med så jag hoppas på några fina bilder. Har inte laddad upp dom än så det blir spännande att se. men ngn bild hoppas jag på iaf :)
 
Här var vi och fiskade igår, lika vackert var det som på bilden och trots lite skavsår så var det en superhärlig avslutning på dagen :)
 
 
 
 
 Blommor och blader

och lite träd på det :) Har planterar tror jag Dikanäs färsta Häggmispel, hoppas nu bara att den överlever och klarar sig. Om inte så vet vi i alla fall att det är lite för kallt och ogästvänligt här uppe för dylika plantor ;)
 
Vår mispel som står i 200 l blomjord från Umeå :)
 
 
 
Har även dessa fina som jag har min dröm om, att det ska bli fullt med friväxande mot vägen. Som en blomsteräng full med fina härliga blommor :)
 
 
 
En bild från hängrännorna som Jörgen satte upp förra svängen vi var upp, med lite sommar Ernst så blev det riktigt bra :)
 
 
 
Vår lilla ved dragare står snyggt parkerad framför stugan. Några vedlass från skogen har det blivit och några fler kommer det att bli innan vi är klar. Har även börjat med att röja bort sly ner mot sjön och det blir super, längtar tills jag är klar och ångrar bittert att jag inte har före och efterbilder att visa. 
 
 
Nu ett glas vitt och soffmys!
 It 's raining men halleluja :-)

Åskan som mullrar, regnet som öser ner från en grå himmel, så mysigt! Känns helt rätt att sitta vid köksbordet med en kopp kaffe i govärmen från vedspisen. I dag blir det nog en tripp till Storuman eftersom vädret har sagt det till oss. Bara att lyda då ;-)
 
 En vän :-)

Kan vara så mycket. En vän betyder så mycket, mer än vad man kan tro från början. Har i kväll en härlig liten vän i sängen :-) han heter Rufus den söte, lillgrodan. God natt....
 
 Sol sol och sol

Dagen i dag har varit fylld med sol, kaffe, surr med vänner och latande på altanen blandat med lite tvätt av sängkläder. Latmansdag med andra ord :-)
 Semester :-)