Vi utvecklas tillsammans.


Vilka vi ?? Jo jag och Anton. Tillsammans övar vi på någonting som är lika jobbigt men på olika sätt. I dag när vi var ute och övningskörde så upptäckte jag att min ridning och Antons övningskörning är precis lika svårt för oss båda två men på två helt olika sätt som sagt.

Det är detta med att hålla flera bollar i luften samtidigt som ställer till det hela. För Anton är det att få i hop att köra, växla, hålla koll på mötande trafik, vars på vägbanan han ligger, rätt fart i korsningar, backa lagomt fort osv osv.

För mig är det  att hålla koll på ridkompisarna, galoppera, hålla rätt fart, rätt storlek på volten, rätt ställning på hästen och också se till att rida mitt över bommarna som ligger där på marken.....inte lätt med andra ord...

Tillsammans har vi ett mål att sträva mot. För Antons del hägrar ju körkortet och för min del att någon gång klara av att rida något så när i rätt form, med rätt fart och känna att : Jösses jag kan !! om så bara för en minut eller så ;)

Men nu är det ju så att det är viktigt att ha mål att sträva mot. Mål som jag som människa klarar av till slut. Och när jag har lyckats så har jag som människa utvecklats och tagit ytterligare ett steg framåt i min önskan om att lära mig nya saker. Tänk vad lyckliga vi kommer att bli jag och Anton när vi har klarat av det vi övar på just nu :) När Anton sticker i väg själv med bilen och jag kan galoppera på volt och känna att, det är nog ganska lätt ändå :)Min lugna söndag


Sovmorgon till kl 09.00

Tvätta 3 maskiner i tvättstugan

Veckohandla på Willys

Göra ärenden med sällskap hoppas jag :)

Övningsköra med Anton

Hinna promma med Frode en längre prommis

Fixa middag , helst ngt gott ;)

Städa nere + toan nere

Slappa i soffan och sedan sängen.....Dagens ridning...


Ja det går 1 steg fram och 7 steg bak men det är lika roligt om inte roligare nu än när jag började :) På onsdag blir det hoppning på Lucky och likaså på lördag, LÄNGTAR!

Prommis i Håkis med bästa pållarna och med morfar som sällskap. Han är riktigt duktig han :) Frode var naturligtvis också med så en härlig tur fick vi.


Så sköntMed fredag. Slappa i soffan med ett huvud som är helt tomt. Ser fram emot morgondagen och ridningen, har blivit lite som ett gift :) Kul iaf att få lära sig, hoppas bara att jag slipper tugga grus ;)

Ha en härlig kväll och njut av att helgen rullar in...Nätet är bra men säkerheten är viktig....Hur noga man än är med säkerheten så finns inga garantier. Läste denna artikel och inser att om oturen är framme så hjälps det inte hur noga man än är med att försöka att skydda sig.

Byta lösenord, bra virus skydd och en ordentlig brandvägg är vad gemene man kan fixa själv. Resten är nog bara att hoppas på turen, och att säkerheten hela tiden utvecklas för att försvåra att detta kan hända mig eller någon annan.Att vara utan ljus....


Häst hela helgen....


Ridit, mockat hage och bara myst med Holle och Pridde. Lördagens tur var galopparbete i det vackra vädret med Frode springandes efter. Superduktig var han för det blev nästan 1 mil för honom att hänga med på :)

Dagen i dag blev en skritt tur och  med oss var Frode i dag också. Han har blivit välrastad i helgen ska ni bara veta.....superduktig är han :)

Nu har jag utmanat mig själv igen. Men även om jag är nervös så längtar jag verkligen :)

Nu ska vi ut och övningsköra jag och Anton. Och har vi tur så blir det en kopp kaffe på Jörgens jobb. Ha en härlig söndagkväll för det ska vi ha ;)Hur tänker dom ?


Läser i dagens Vk att på ett boende i vårt län så består vissa portioner till dom gamla av ytters lite mat. I denna artikel så är mängden köttbullar 1,5 eller i vissa fall 2 st köttbullar. Förklaringen till dessa olika stora portioner är att det finns A och E portioner beroende på hur mycket en boende äter.

Och visst, det kan jag väl köpa. Jag kan köpa det om den stackare som bara får en pytte portion, som av någon anledning äter så lite men som även får någon form av näringssdrycker som är lätta attt svälja och på så vis får i sig den mängd näring som personen i fråga behöver. Men ingenstans i dessa artiklar som har varit i Vk framkommer det om personerna får någon som helst annan form av näring i sin kropp, förutom dessa i mina ögon alldeles för små portioner.

Jag förstår inte hur dom som bestämmer kan tro att en person blir mätt och får i sig det kroppen behöver med dessa ynka måltider.....skärpning !! Det är dom gamla som har byggt upp det vi har i dag och ett bra och värdigt boende ska dom ha och inte behöva leva på svältgränsen och med på tok för lite personal. Blir både upprörd och ledsen å deras vägnar, att bli gammal och beroende av andra och dessutom dessa nedskärningar som är i vården är en skam för Sverige i dag!
Barnen är vår framtid

I går snusade jag bebis hela kvällen :) och då menar jag hela kvällen...Ett litet barn nyper direkt fast i skyddsinstinkten. Finns inget så värnlöst/hjälplöst som ett barn och direkt kommer känslan av att beskydda/ta hand om och det är helt omöjligt att inte drunkna i deras ögon...

Att ögon är själens spegel är så sant som det är sagt. Om du tittar in i en bebis ögon ser du bara tillit och en stor förströstan på att du som vuxen finns där och ger allt du kan både när det gäller kärlek som omsorg.

Ett barn ger dig villkorslös kärlek från första stund. Ett barn ger dig den största gåvan som du någonsin kan få i livet. En gåva som jag som vuxen måste förvalta på rätt sätt för att den ska kunna växa och blomma ut, för om jag som vuxen inte gör det så försvinner barnets tillitsfulla ögon och dess kärlek går förlorad......


Och i dag regnar det : (


Usch så tråkigt !! Jag gillar inte regn. Tråkigt att vara ute med barnen och tråkigt att promma med Frode och tråkigt att rida !! Blev många tråkigt men det är så jag upplever det när det nästan bara regnar och/eller blåser ute.


Men hallå !! har det inte varit sol och uppehållsväder i en vecka nu kan ni nog tycka . Och ja, det har det. Men vadå.....en ynka vecka på hur länge då ??? 4 veckor ?? 6 veckor ?? Känns som en hel livstid iaf....


Men som jag brukar säga : Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge....och snart kommer den förhoppningsvis.....SNÖN !! :) Längtar som sjutton efter stora snöflingor som dalar sakta ner från skyn. Ljuset som kommer tillbaka och kylan som biter så där lagomt i kinderna :) det ni, är det inte härligt så säg......


Ha det gott så ses vi senare....Hösthelg med häst :)


Och städning :) En helg som lullat fram med både ris och ros. Ridningen gick bara bra och pållarna i Håkis var supersöta. Fyndade på loppisen till hästarna, hoppas bara att den kommer att fungera. Men för det priset gör det inte så mycket om den inte fungerar, och funkar den så är det ett riktigt FYND !! :)

Dagen i dag har gått i städningens tecken, samt handling och prommis med Frode. Drog av lite fönster innan kylan kommer så nu ser vi ut igen, tråkigt men ack så behövligt.

Hade besök av lilla Elida en stund i dag också. En framåt och pigg tjej som hängde med på handling både på Willys och Rusta. Pratglad och full med energi :)

I morgon startar veckan igen. Nya äventyr väntar runt kröken. Bara att tacka och ta emot vad livet har att erbjuda. Njut av det som är kvar av helgen och se fram emot veckan som kommer. Rätt vad det är så dyker det upp någonting som du inte alls har väntat dig.....vem vet...kanske vinner du en miljon och slänger dig på ett plan ut i vida världen....vad vet jag :)
Äntligen kommer förståndet


Än är undrets tid inte förbi. Läste denna artikel och känner att äntligen kanske det går upp ett lijeholmens hos vissa. Vet väl alla som kör här uppe att när saltsörjan väl fryser till igen blir det betydligt halkigare än vad det var innan dom körde ut dessa f-b saltbilar och sprutar runt.

Hoppas nu bara att det tas ett beslut om saltets vara eller icke vara. För min del får dom gärna ta bort det och se till att vi får rikta vintervägar ist, sedan är det ju också viktigt att rätta farten efter väglaget. Görs inte det så hjälps inga böner alls, och definitivt inte saltsörjan heller ;)

Ha det gott/ ÅsaAlla dessa olika forum som finns


Hund forum , häst forum , föräldra forum mm. Jösses vad mycke olika gnällspikar det finns där :/ blir helt chockad när jag läser vissa inlägg. Följer nu på ett forum dessa gnällspikar som har hakat upp sig på alla dessa kopiera & klistra in statusar som florerar på Fb.......Men hallå !! Läs inte skiten då om du har så mycket emot det.....

Det är som dom som klagar på vissa tv program, radioprogram, tidningar osv. Det är ingen som tvingar vare sig dig eller mig att se, höra eller läsa det som du/jag inte tycker om eller upplever som meningsfullt...Skippa skiten eller lägg energin på att förbättra/förändra isf att klaga och gapa en massa.

Och nu blev jag en själv, gnällspik alltså ;) men i bland blir jag så less på alla dessa mer eller mindre ogenomtänkta inlägg på alla dessa forum. Och visst, det är ju mitt val om jag väljer att läsa dessa negativa inlägg eller inte precis som jag har skrivit i början på detta blogginlägg ;) men ibland så blir jag bara så upprörd så att jag inte kan låta bli.

Det jag däremot gillar med alla dessa forum är när en dialog leder fram till att kunskaper/ nya ideer delas mellan varandra. Mina erfarenheter/kunskaper kan kanske hjälpa dig och tvärt om. Det är sånt som är givande i ett forum och inte en massa pajkastning åt höger och vänster.

Men men, livet är inte och kommer aldrig att bli enkelt. Ha en härlig kväll för nu ska jag mysa ner mig i soffan med min bok och bara försvinna bort i fantasins värld....God morgon världen


En helt underbar dag väntar där ute. Är så glad att min rygg håller, och håller bra efter avåkningen i lördags. Var ute i går med Bästa Holle och Pridde plutt. Mycket galopparbete och det enda jag känner är en liten trötthet nere i ländryggen, inget mer! :)

När vi skrittade hemmåt kom vi in på julen och alla dess godsaker. Mums.....längtar efter lussebullar, knäck , ris ala malta och allt annat gott som bjuds då :) Men först vill jag ha snö....snö, snö, och snö hur mycket som helst. Har nu haft turen med uppehållsväder under flera dagar så nu är det ju lite lättare att leva. Men allt regn som har varit har då gjort åtminstone mig lite trött och seg. Nä SNÖ i mängder för stora som små önskas, kan ni inte önska med mig så kanske det kommer snart ;)

Förutom längtan efter snö så har en elak liten bacill börjat att besöka vissa i vår familj. Får hoppas att det stannar där och inte blir något mer. Annars blir det att bädda ner sig i sängen med varmt the, en god bok (om man orkar läsa vill säga) och bara kurera sig.

Ha det gott och njut av det härliga höstvädret.....
Vi talar olika språk...


Vad är det som gör att kommunikationen mellan två personer inte håller ihop ? Är det ryggsäcken som var och en bär som hjälper till att tolka det vi hör ? Är det så himla svårt att fråga " Hur menar du " om jag som person blir osäker på det jag har hört ist för att "läsa" in det jag "tror" att jag har hört och sedan utgå från det .....

Och när jag ändå lyfter detta med kommunikation. Vad är det som gör att vissa människor bara måste lägga orden i andras munnar och på så vis få fram mycket av sin egen åsikt men få det lagt på någon annan...

Men du sa ju, den och den sa att.....osv. Men jag som person kan aldrig säga att den och den sa si eller så. Jag kan säga hur jag uppfattade att den andra personen sa, hur jag läste in/tolkade den andres ord. Varken mer eller mindre, om inte den personen utryckligen pratade i jag form, Jag tycker, jag vill, jag behöver, jag önskar mm...

Om fler människor skulle uttrycka sig i jag form tror åtminstone jag att det skulle bli lättare att förstå och mindre komplikationer. Om jag bara pratar för mig själv och ingen annan så blir det tydligare för omgivningen vad jag vill/tycker och ingen annan person behöver bli indragen/utsatt för att ha sagt si eller så utan att egentligen vara med i den diskussion som var upprinnelsen till grundproblematiken....

Nå nog om detta en tisdag morgon :) Veckan har startat och som vanligt finns det hur mycket som helst att glädjas åt. Njut av en underbar dag och tänk på att bemöta andra som du själv vill bli bemött.......


Ponny vs Stor häst


Eftersom helgen har spenderats på tävlingsbanan och med både ponny och stor häst har jag fått uppleva båda formerna så att säga. När nu dom nya har dragit sitt själva så har jag varit lös och ledig och haft möjligheten att titta runt. Detta var inte att tänka på förut eftersom jag då var helt låst i stort sett till sek rummet. Hade vi tur han vi med att se våra egna barn när dom red men lika ofta upptäckte vi i startlistorna att : oj har hon redan varit inne på banan...

Det jag reflekterade över var det olika tempot som är mellan ponny och häst. När ponny är på framridning/framhoppning är det 100 knyck och ett hets utan dess like. Många gånger så låg krockarna bara och lurade där i bakgrunden och jag fattar inte hur dom hinner med att se alla dom andra ryttarna i den farten.

På bana for ponny ekipagen fram som små duracell kaniner. Fullt ös medvetslös på många (inte alla) och jag (mina reflektioner) upplevde det som att många hetsade runt sina ponnysar och det enda som räknades var att komma runt så snabbt som möjligt och med så lite fel som möjligt. Jaha och är det inte så det är då, undrar nu många. Snabbast tid och minst fel vinner ju! Och visst det håller jag med om. Men vägen dit behöver väl inte vara så himla hetsig och utan ett tänk vare sig på ridvägar, stil eller kommunikation mellan ponny och ryttare.....

Är nu fullt medveten om att jag  provocerar många av mina läsare. Men när jag ser hur en ryttare, en av många tyvärr, som lägger sin ponny dåligt och med väldigt taskiga förutsättningar och sedan blir arg vid vägran, utbrytning eller rivning ja då blir åtminstone jag lite mörkrädd över hur ett betende kan vara så fullt accepterat bland många.

Nu finns det också otroligt många ekipage som rider på ett som vad jag tycker är ett bra sätt. Lyssnar av, bra ridvägar, bra tempo utan att jaga fram sin ponny och med tydliga men betydligt mindre bryska hjälper än en del andra. Dessa ekipage är en fröjd att se och hela ritten utstrålar lugn och harmoni med ett bra samspel.

När sedan storhäst ekipagen kommer in så är det betydligt lugnare tempo. Större och generösare ridvägar. Bra galopp men utan att hetsa fram. Lugnare helt enkelt. Nu är jag helt medveten om att med stor häst blir det helt naturligt ett lugnare tempo eftersom dom är större i storleken, behöver mer plats och inte kan rusa fram på samma sätt.

Ja detta är några av de reflektioner som har snurrat runt i mitt huvud sedan helgens tävling. Men bara för att jag har lyft upp dessa ytterligheter betyder det inte att alla rider på detta sätt. Det är med ridning som med allt annat. De är dom som syns och hörs som man ser, och det är bara tack och lov en bråkdel av alla som håller på med tävling.

Ha en trevlig måndagkväll......Tackar för mig...


I dag lämnade jag över stafettpinnen till nya förmågor i ponnysekretariatet på Hippo. Var där hela helgen som stöd/back up, men spenderade min tid på läktaren mer än i sek. Behövdes det hjälp gick jag dit men inte annars. Bästa sättet att lära sig är genom att göra :) och superduktiga var dom !

Helgens ridlektion kunde ha gått bättre. Att tugga grus är väl inte det som ligger högst upp på önskelistan men nu blev det så iaf ;) Men det som känns allra bäst med gårdagens lektion var att jag inte blev det minsta rädd :) Upp på hästen och galoppera igen utan en klump i magen, bara en öm rygg/ända och det tar jag gärna bra mycket mer än rädsla. Känner mig så glad över att jag har blivit så trygg i min ridning att en avåkning inte blir så stort utan bara typ : jaha nu for jag av, nog är det väl f-n att jag inte kan sitta kvar. För handen på hjärtat så var det ju inte ett bocksprång utan en liten spark och ops vad jag flög ;) så balansen bör jag nog öva på lite mer....

I morgon blir det att göra syntesten så att jag kan starta upp mitt E-körkort. Jag och Anton ska bli studenter på Umeå/Vännes trafikskola :) blir roligt att göra det gemensamt och kämpa mot samma mål....körkort :) Tyvärr så tror jag att teorin för mig kommer att bli lite knivigare än för Anton, får nog be honom om hjälp om det kraschar i min hård disk :)

Ha en härlig kväll så ses vi kanske i morgon.....Arg eller :)


Känner mig ibland som den värsta av det värstaste grannar men inte ens jag blir så här f-b :)Ja vad tycker ni ????


Hittade detta på nätet och naturligtvis började min hjärna att snurra och fundera. Visst låter det logiskt detta ang att vilda hästar får ju aldrig tänderna raspade/kollade. Men vilda hästar kontra tamhästar ligger ju ljusår från varandra i hur dom lever sitt dagliga liv.

Vilda hästar äter ju precis som dom ska. Lite men ofta, medans våra hästar får vara glada om dom får grovfoder 3 ggr per dag, vissa bara två !! Då bör ju tänderna nötas/hållas efter på ett helt annat sätt än hos våra tamhästar. Och om dom får problem så stämmer det ju att dom slipper bett och dyl som kan hjälpa till med skav och annan irritation.

Men nu har vi ju tagit till oss hästen och låter dom leva med oss. Och inte vet jag om jag skulle tycka att det var så himla roligt att låta div hakar/problem vara kvar och bara fixa till det genom att förändra tränset/bettet. Däremot så har jag beslutat att alla nästkommande hästar i mitt liv ska på klinikbesök till en tandläkare där och slipas vid behov och inte raspas på det gamla sättet.

Enligt den information som jag har fått angående detta med att raspa/slipa så är det en enorm skillnad för tänderna hur dom påverkas när det sker. Traditionell raspning är ju lite hårdare för tändernas rötter än vad en slipning med maskinen är,så har då jag uppfattat det. Så därför med den nya erfarenheten som jag har så har jag beslutat mig för att maskinslipning kommer det att bli framöver och inte raspning som jag har gjort förut.

Bara för att jag nu anser att slipning är bättre för hästens tänder betyder det inte att jag anser att alla måste göra/tycka så. Var och en gör på sitt sätt och efter sina förutsättningar, det som känns bra för mig behöver inte kännas rätt för dig....Något att fundera på är det iaf, hur göra ? vad anser du känns bäst för dig ? Vad tycker du ang dessa tankar och funderingar......

Ha en underbar torsdag och vet ni vad.....än så länge regnar det inte :)Känner mig snuvad


Snuvad på vad ! Jo hösten med dess klara och kalla och soliga höstdagar med färgerna sprakandes bland löven. Saknar dagar med högt i tak och rosiga kinder. Tycker att det för det mesta har regnat, varit grått och tunga moln som legat som ett täcke över dom flesta dagarna hittills.

Känner av det tunga inte så att jag mår dåligt på ngt vis men jag känner mig lite långsam i handling och tanke. Allt tar lite längre tid, känner mig lite som Skalman just nu. Vill för det mesta bara vända mig om i sängen och somna om på morgonen när klockan ringer. Inget riktigt go i mig, snarare siraps stuket ;)

Nu väntar sängen och min underbart roliga bok :) Är redan på tredje boken och snart är det slut. Kommer att sakna Lapplandshäxan och hennes följeslagare. Men om turen står mig bi så kommer det snart en ny bok.

Sov gott alla där ute....I bland blir det inte


Som man har tänkt sig. Gårdagen slutade i stallet med en mörk men härlig tur på Bästa Holle. Frode var med så även han blev motionerad och nöjd med livet.

Dagen i dag har inte börjat riktigt än :) kl är bara 06.40 och mörkret håller på att lätta ute där det är blåsigt men varmt, 10.5 grader...

Livet tuffar på med häst, arbete och sängen :) Lite annat oxå naturligtvis, men inget av vikt så det känns lite som om det går på tomgång just nu men inte klagar jag över det. Ganska så skönt tycker jag, fullt ös är inte riktigt min melodi eftersom jag just nu känner mig mer som Skalman än som Blixten McQueen ;)

Ha en härlig dag trots att det blåser på månen....Ny start på en ny tid....Tävling i dag....Sedan parktiska saker som handla, städa och middag. Förkylningen smyger runt i min kropp men förhoppningsvis så blir det inget mer än vad det är nu.


Ha en underbar söndag......En dag att minnas på flera sätt.....


Sol ute och + 15 grader, det är inte illa. En riktig höstdag m a o :) Spenderades med ridning x 2 som det brukas på mina lördagar .

I dag var det hoppning på schemat. Och tur som jag hade så fick jag min favvo Lucky. Han är en klippa, jag har sagt det förut men jag säger det igen. Hippos finaste !!! enligt mig iaf.

Övningen var en nästan renodlad trav övning och detta för att verkligen förstå hur viktig balansen är och att jag som ryttare är med hästen och inte rider in med handbromsen. Nu låter det ju som om jag och mina ridkompisar är proffs och så är det ju inte ;) men förståelsen för att ge hästen större chans att klara sitt arbete blev väldigt tydlig i denna övning. Fegade man med tempot fram så blev det inte så lyckat resultat.


Det gröna reds i trav, och efter hindret så var det galopp (Blått) fram till kortsidan . Ovalerna är voltarbete över tre liggandes markbommar.


Det är så otroligt roligt med hoppningen. Nu är det ju inga höga hinder på ngt sätt, men känslan av att hoppa finns ju där ändå :) Och det som är mest underbart är att jag inte är Rädd längre....Jag vill bara mer och mer, en gång till och en gång till. Och gissa vad sur jag blev när vår ridlärare sa precis när jag kom där på kortsidan för att vända upp mot hindret....att nu avbryter vi övningen och följer fyrkantspåret !! VA!!!!  precis när det var vår tur att flyga fram över hindret (typ 50 cm)   ;) Då blev jag faktiskt sur.......hon kunde ju ha väntat i 30 sek till....då hade vi ju hunnit hoppa en gång till :)


En bild på min fina Lucky :)

Han är lika snäll som stor ;) Bäst hästen på Hippo och helt underbar....