Kände mig som hemma


Dagens ridnig var hur kul som helst :) Jobbade med skänkelvikning i båda varven. Först i skrit och sedan i trav :) Båda gick super och jag känner mig så nöjd. Var en underbar ridlektion och det jag tar med mig denna gång är : Att jag fick samspelet mellan dom olika hjälperna att fungera så det flöt på och käntes bara fint. Fick till några galoppfattningar utan att falla fram samt att jag bitvis glömde bort att jag red i nedsittning så jag kunde bara koncentrera mig på uppgiften och inte att sitta kvar :)

Och som kronan på verket så hade jag ju min toppenfina Lucky pojke. Han har tagit mitt hjärta och med sin vänlighet och ärlighet är han förutom våra egna killar den finaste hästen jag vet. Om jag hade pengar nog så skulle jag köpa honom för jag är fullt övertygad om att han skulle passa super med våra killar och att han är en lika snäll och vänlig kille även utanför ridskolan.

Bilden är från julklappshoppningen Dec 2011
Sund och naturlig hästhållning-Vem avgör- Vad avgör?


Nu kommer det ett ganska (läs väldigt) långt inlägg :) Men jag har under en längre period haft dessa tankar och funderingar i mitt huvud och känner att jag vill delge mig av dom. Inga rättesnören på ngt sätt utan bara en reflektion från och av mig själv.

Detta med sund och naturlig hästhållning är verkligen i ropet i dag. Och själv tycker jag att allt som gör det bättre för våra vänner är bra. Men vad är sund och naturlig hästhållning? Vem avgör det? Och är det verkligen bara svart eller vitt? Utesluter det ena det andra eller går det att kombinera?

För att börja enkelt så är det bara att inse att genom att ta till oss hästen till vårt liv så har allt naturligt i hästens liv försvunnit. Det tror jag att alla kan hålla med om. Men vad är då det bästa för hästen när vi kommit så långt?

Vissa förespråkar lösdrift för att det ska bli så likt hästens naturliga liv som möjligt. Stora yter att röra sig på, fri tillgång på mat och ligghall som skydd.

Och vissa väljer att ställa
hästen i stall med box och hage att vistas i under dagen. Ute på dagen och inne på natten. Vatten i hink och bestämda fodringar, närhet och tillsyn under dygnet.

En del väljer att
ha hästen barfota, en del väljer att sko. Vissa rider bettlöst, andra inte och en del blandar båda formerna. Vissa skogsmullar andra tävlar i olika grenar. Vissa jobbar mkt från marken , andra inte, men många blandar även där. För en del så är det en mix av massa olika former för andra existerar bara en väg
och ingen annan. 

Men om vi ska hårddra detta så är inget av det en "naturlig" hästhållning, eller om jag ska uttrycka mig, ett naturligt hästliv för en häst. I och med att vi tog in hästen till oss försvann allt som innebär naturligt vare sig vi vill inse detta eller ej.

Så jag väljer att byta ut ordet Naturlig hästhållning till Sund hästhållning. Och sund hästhållning kan du ha oavsett hur du väljer att ha din häst. Sund hästhållning för mig är att ge min häst dom bästa förutsättningar som jag kan efter de förutsättningar jag har. 

De flesta hästägare är oerhört måna om sina hästar. Naturligtvis finns det rötägg här likväl som det finns i andra delar av vårt samhälle. Men de allra flesta vill sina hästar väl och är väldigt noga med att dom ska må så bra som möjligt i det (onaturliga) liv som dom har hos oss. 

Och det är onaturligt för en häst att vara inhängnad oavsett hur stor hage du har tillgång till. Och har jag en mindre hage för att min förutsättningar ser så ut. Ja men då får jag göra det bästa av det. Har jag skor på min häst, ja då måste jag ta på mitt ansvar att se till att det blir det bästa möjliga av det. Har jag inte fri tillgång till grov foder, då får jag tänka efter hur jag kan göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar som jag har möjlighet till osv osv....Det viktiga tycker jag är att jag aldrig gör mindre än vad jag kan för att min häst ska må bra. 

Men det innebär också att vi alltid ska försöka förbättra och utveckla det liv hästarna har hos oss. Vi kan aldrig bara luta oss tillbaka och säga att "nu har dom det bra, nu räcker det". Det är vår skyldighet att hela tiden försöka göra deras liv hos oss så bra som det bara går. Detta gäller alla levade varelser på vår jord, även om det i just detta inlägg är hästarna som är i focus.

Men en annan del i detta är att kunskapen och utvecklingen måste lyftas fram så att det inte skuldbelägger ngn. Jag ska kunna rida med bett, eller ha hästen i stall eller tävla i ngn gren om jag vill det utan att känna mig som värsta djurplågaren för att jag väljer att göra detta med min häst. Däremot inte sagt att jag får utsätta eller behandla min häst hur som helst, det är en helt annan fråga. Men jag som hästägare ska kunna njuta av mitt liv tillsammans med min häst oavsett hur mina förutsättningar för oss ser ut. Att ha förmånen att få umgås med en häst är en gåva som vi alla ska vara rädda om, och i det ingår min och din skyldighet att behandla våra hästar med omtanke, respekt och kärlek. Oavsett hur dina och mina förutsättningar ser ut....

Ha det gott och sköt om er....

 


Ja vad ska ett stackars barn tro :)

Ikea, Uppsala

En flicka ~6 stoppar sin farfar ~70 när han ska betala för hennes bulle i cafeterian.
Flickan: Pappa! Skynda, kom hit och betala!
En man kommer gående och ser bevärat på alla i kön bakom.
Farfadern: Men jag betalar ju!
Flickan: Nej! Nej! Pappa skynda!
Flickan hoppar desperat upp och ner och vinkar till pappan tills han är framme.
Pappan: Vad gör du?!
Flickan (med andan i halsen): Jag kom på! Du sa att man måste jobba hårt för pengar och farfar jobbar ju inte! Så hans pengar kommer snart vara slut!
De i kön skrattar till.
Pappan: Men han har pension!
Flickan (förvirrat): Så man kan få pengar utan att jobba?
Pappan: Ja… nej…. nja, men herre gud! Ta bullfan och sätt dig!
Farfadern betalar.
Bra att ha eller helt onödig ?


Vad tycker du om denna ? Bra att ha eller onödig?Lite tips att använda sig av om du vill


Hittade denna sida när jag satt och zappade på nätet. Användbart? Avgör själv :)Det är inte lätt


Alla gånger :) Hittade denna tråd på bukes, lite ovanliga komentarer vissa har fått. Men några goda skratt blev det iaf :)Att beröra och bli berörd
Morgonprommis med Frode
Längtar
Lite blandat bandat från mig


Min nya jacka som vi har beställt jag och flickorna :) Skönt med en sommarjacka så jag slipper använda regnjackan varje gång :)Pållarna på prommisen i dag :)

Förutom prommisen har vi hunnit med att packa en massa inför flytten. Kan varmt rekomendera dessa till förvaring. Ryms mycket i och tar ingen plats när den är försluten. Har i dag packat täcken, schabrak, flugtäcken, grimmor, grimskaft mm. Lätta att använda och kan återförslutas gång efter gång. Klart prisvärd och det förvaras rent och torrt tills du behöver använda det :)


Ha det gott och sköt om er...

En dag full med äventyr

Efter en sovmorgon bar det av ner till stan med tjejerna. Anton valde att stanna hemma, pluggade kemi för ett slutprov så han stod för den duktiga delen av oss Ahlenius ;)

På stan blev det lunch på Waynes och efter det ett besök på Lagerhouse och Mia's för att shoppa lite tipps vinster till vår Påsk "grilla korv,fika,träffas" stund :)

Sedan bar det av för att träffa uppfödaren till Jessika och Jerrys lilla puppibebis som kommar att flytta in till dom om ca 6 veckor. Supersöta var valparna och jag hittade min egna favorit. En skär liten söt sak utan päls, ybergullig skulle jag vilja påstå utan att överdriva det minsta :)

Ytterligare ett besök stod på tapeten. Det var att åka ut till det nya stallet med två militärlådor som införskaffats till stallet som förvaringslådor för smått och gott. Väl där så surrades det en stund med ägaren samt några av hyresgästerna och förberedde lite inför flytten.

Vi han även en tur till Rusta och sedan hem för middag. Kvar att fixa innan soffan kallade var pållarna och deras markservice. Så en tur till Håkis har det också blivit. Där stod killarna och väntade på mat och gos vilket vi naturligtvis erbjöd dom ;) Fast dom var nog mest sugen på maten, goset var nog vårt behov som vi behövde tillfredsställa.

Nu ska jag bara löka i soffan och sedan natta mig tidigt så att jag får min skönhetssömn. När man har nått min aktningsvärda ålder så blir skönhetssömnen viktigare och viktigare, inbillar jag mig iaf ;)

Ha det gott och sköt om er...On the road

Är på väg till liten vovve. Sen blir det stall gånger 2 .Kanske till oss


Funderar på detta bord. Får se när vi kommer oss till ett Ikea :) Antingen Sundsvall eller när vi kommer till S-holm i sommar. Känns inte yberbråttom eftersom jag vet att när jag hittar det rätta så är det bara att köpa. Jag är sån, kan inte köpa om det inte känns 100 rätt. Då får det ta den tid det tar, kan inte köpa bara för att, det ska verkligen kännas rätt.
Att vilja men inte kunna...

Vet du hur det är, att vilja gråta men inte kunna?
Att känna sorgen klösa på insidan av själen.

Vet du hur det är, att vilja krypa i hop som en boll.
Att stänga ute omvärlden och bara vara i en kokong.

Vet du hur det är, att känna en smärta större än livet självt?
Att leva med det utan att kunna lindra.

Vet du hur det är att vara jag?
Vet jag hur det är att vara du..

Vet någon hur det är att leva..

Världens härligaste dag :)
Nu är våren här
Närmar sig lite mer


Bort med gardinen i lillfönstret. Byta av tavlor samt en till fåtölj och nya kuddar gör att det känns bara bättre och bättre. Nu är det matta, bord och en svart gardinstång i lillfönstret som saknas så är det klart :)
Snart är vi i mål, saknas bara lite..


Gillar collage, märks det :)


Ljuset i mitt liv...


Dat vackraste jag vet.......
Ja se det snöar ja se.....


Vårsnö dalar ner från skyn. Känns bara bra faktiskt, för det är ju den snön som gör att det tinar fortare och då kommer sommaren snart :) Längtar!!

Arbetsdag som kommer att spenderas på lokalen eftersom det är måndag. Förutom lite hosta är allt på topp :) Hoppas att ni andra får en lika bra dag som jag kommer att få, sköt om er ......


Vit som snö kung i skogen
Med solen kommer hoppet om en vår


Testar ngt nytt
Nu brummar vi till DikanäsHa det gott alla och sköt om er.....Som ni säkert vet


Så har vi en hund, Frode. Han är en Kinesisk nakenhund, inte så rastypisk men trots det en riktigt pappershund på alla sätt :) Hur som så har det blåst någonting så fruktansvärt nu i flera dag så utebesöken för honom har varit näst intill obefintliga. Men i dag lyste solen från en klarblå himmel och vindarna var någon annanstans än här hos oss.

Det resulterade i att jag lyckades övertala Frode att följa med på dagens utesväng med dagbarnen. Vi träffade upp en kollega och hennes hundar, dvs två av Frodes kompisar. Dessa hundar är helt otroligt levnadsglada, dom har kvicksilver under tassarna och glimten i ögat. Full av bus tar dom sig an världen som om den vore deras helt privata gottebord. Fullt ös medvetslös är nog deras andranamn båda två :) Och eftersom kameran var med och vovvarna mer än gärna ställde upp som fotomodeller så har jag lyckats fånga dom på bild trots deras fart och fläkt ;)


               

 
               

                                                         

Jessikas nya vovve


Kommer härifrån :)Det blåser men är +1.1 grader hos oss


Ja vad säger det oss? Förhoppningsvis att våren är på väg :) Sommar, sol, värme, och dom f-b myggen ;) Men just nu kan jag till och med ta mygg och getingar, även fästingar bara jag får SOMMAR!!

Är så längten till stugan, på sommaren förstås. Men även efter husvagnen i Botsmark och vår efterlängtade Stockholmsresa som vi nu gör för tredje året. Lagomt till slutet på Juli rullar vi neråt för lite hejdlös shopping, dvs Indiska för mig samt Zara, JC och många andra fler affärer för ungdomarna :) Inte att förglömma alla mysiga små butiker i Gamla stan. Vissa av dom besöker vi varje sommar. Det finns alltid ngt nytt att undersöka.

I dag väntar en utedag och det gillas. Ska pussa lite på en kollegas nya puppe samt snacka lite skit och bara vara. Barnen har fullt sjå med att åka på rumpan i snö högarna för nu går det undan. Sol och tö på dagen och lite kyligare på natten bäddar för fart under rumpan :)

Ha det gott och sköt om er....


Nej, nu säger jag godnatt

Lite bilder från svunna tiderVilken dag


Brummade i väg i morse och det var faktiskt lite halkigt ute men det gick super ändå. Väl framme i Vännäs fick vi två fina boxar i deras kall stall. Hur bra som helst är det där, ljust och luftigt och stora boxar.

Två ridhus har dom också så framridningen var även den inomhus, det är faktiskt lyx för skogsryttare som vi. Och precis bredvid varandra ligger ridhusen så det är ca 5 meter att skritta mellan dom. Gör inget om det blåser, snöar eller regnar eftersom det är så nära :)

Pållarna skötte sig naturligtvis super, någonting annat gäller ju som inte med våra killar :) Alltid lika lättsamma att fara iväg med, tack och lov för det. Två klasser var blev det och två rosetter var fick följa med hem. Nu taggar vi Maj och deras klubbis då, kan jag varmt rekomendera för hugade spekulanter;) Superfint och jättetrevligt ställe med ryttare och hästar i en blandad kompott.

Själv träffade jag mockarmormor som var där och oj så mycket vi hade att prata om. Allt från häst, hund till barn och fjällen. Mycket trevlig kvinna, vet inte vad hon heter eftersom hon presenterade sig just "mockarmormor" men jag hoppas att vi stöter på varandra vid nästa klubbis.

Lite bilder från dagen...
Vännäs


Nästa. Bilder kommer senare.....Gissa vem som har guldfiskminne ?


Jo jag :) Glömde helt bort att fota för jag och Jessika hade så mycket att prata om så det fanns helt enkelt ingen tid till det. Kan bara berätta att jag var riktigt duktig i dag. Satt kvar på bästa Holle barbacka när snön rasade från taket, gissa om pållarna vaknade till när allt rasade ner bredvid oss :)

Frode var med och fick springa lite och snusa på eftersom det var skritt och vi var i skogen. Gillades verkligen av vår lilla pälsboll :) Det är så himla skönt att han är så duktig när han är lös. När vi träffade på Pålis med vagnen så bad jag bara Frode att ställa sig bakom Holle, och det gjorde han. Då är det bara huvudet som sticker fram och kollar, och han står precis bakom Holle så skulle Holle bajsa så ramlar det rakt på Frode :)

I morgon bär det av till Vännäs för då ska pållarna få leka lite. Det är en liten klubbis där som dom är anmälda till. Det kommer att gillas skarpt av killarna skulle jag tro :) Frode får också följa med, en tävlingsvan hund vi har som har följt med på det mesta i hästväg.

Ha det gott och sköt om er....
En dag i hästens tecken


Tvättat, plockat spya samt hundskit har varit början på min dag. Men solen skiner, plussgrader smeker min kind och snart bär det av ut till pegasus för lite sucktande på allt som vill följa med hem till pållarna. Efter det blir det en härlig ridtur i det vackra vädret. Om jag kommer i håg ska jag fota lite, men som vanligt glömmer jag nog det (guldfiskminne)

Ha det gott och sköt om er....Paradiset som finns där för mig


Bilder som ger lycka

Dagen i bilder


Var på besök till Gammlia i dag och där hade Samerna slagit läger :) Bla så var en god vän till oss där och med mig var naturligt vis kameran :)I månens skenKan lycka värderas ?


Vad är lycka? Är det att ha mest pengar? Ha finaste bilen? Vara brunast på sommaren? Eller vad? I bland är materiella saker (ganska så ofta) en värdemätare på hur "lycklig" en person är. Har du mycket och fina saker då är du lycklig. Är du väldigt brun efter en semester/utlandsresa, ja då har den varit bra. Men vad är det som säger det? Är det brunfärgen ? Är det alla dina saker ?

För mig är lycka en sinnesstämmning, jag är lycklig när jag känner frid och harmoni i själen. När jag känner att jag lever i balans med mig själv och min omgivning. Då är jag som mest lycklig.

Nu är det ju inte så att jag tackar nej vare sig till materiella saker eller en underbar utlandsresa eller någonting annat  som jag har i min omgivning. Men jag tillåter inte dessa stunder/händelser vara det enda som gör mig lycklig, vara det enda som jag lever för. Dom här upplevelserna är någon form av bonus i mitt redan väldigt rika liv. Grädden på moset, pricken över i:et eller hur ni nu vill uttrycka det :)

Låg och funerade över detta i natt när jag vaknade. Insåg att lycka är ett väldigt stort begrepp. Att lycka för mig inte behöver vara det samma för dig. Huvudsaken är väl att var och en av oss kan känna igen och ta tillvara på dessa stunder av ren och skär glädje. Att låta det vandra runt i kroppen och bara njuta av att kunna uppleva denna härliga känsla....

Ett gott skratt förlänger livet


Höll på att skratta på mig när jag såg på kulturnyheterna i kväll. Det handlade om Carmen som dom visar på Norrlandsoperan. Iaf så berättade reportern i programmet att Ålidhem var en "förort" till Umeå. Hur dumt lät inte det då :) Hade jag ingen aning om att det var ;)

Ha det gott och sköt om er....Söndag med sol och äventyr

Jag och Diesel Doris rullade till Vännäs i dag. Med på färden var mor och far som skulle hälsa på Torsten och Ulla. Själv tog jag med mig Frode och åkte till Vännäs ridklubb och tittade på lite hästhoppning. Solen sken från en klarblå himmel och vinden var riktigt behaglig.

En härlig Söndag som ger mersmak av våren och jag riktigt känner hur det spritter av vårlust i min kropp ;) Poetiskt va :)

Morgondagen blir tidig men vad gör det, börjar jag tidigt så får jag sluta tidigt, låter som en bra dag. Jag tackar och tar emot och i denna stund vet jag inte riktigt vad jag ska fylla den med, det får framtiden utvisa.

Ha det gott och sköt om er...
Lördag 3/3-12

En lat dag med en sol som har lyst hela dagen. Hur härligt är inte det :) Har förutom lite pyssel hemma bara latat mig och läst lite på min bok och klunkat kaffe med Anton, skön start på helgen.

Kvällen spenderades med en 2 timmars tur i I:20 skogen. Gick ut ur stallet 17.00 och då var det fortfarande ljust ute. Tänk att det äntligen är vår på gång. När sen solen gick ner kom månen upp så det var helt magiskt att få galoppera fram på vägen endast med månens sken som ljus. Jag tror att pållarna njöt lika mycket som vi :)

Vi klev in i stallet igen och då var klockan hux flux 19.00 :/ vart tog tiden vägen ? Men en härlig tur var det och det var nöjda och glada hästar som fick sin väl förtjänta kvällsmat med extra gott i när allt var klart :)

Ha det gott alla och sköt om er....Att se det positiva isf det negativa


Har beslutat mig för att försöka inrikta mig på det som har gått bra i min ridnig isf tvärtom :) För egentligen så är det mer som går bra än vad som går dåligt....

Det jag ska lyfta och fokusera på efter denna ridlektion är :

Jag lyckades med flera fina framdelsvändningar, jag lyckades att göra bra galoppfattningar utan att falla framåt. Och jag har äntligen fattat hur jag ska vinkla mitt bäcken när jag jobbar med ställningen så att det blir rätt

Vill också tipsa om denna blogg där halsband samt pannband till häst finns att köpa. Mönster, färg mm bestämmer du själv så du får ett garanterat unikt tennarbete till din hund eller häst eller till dig själv om du inte väljer att beställa någon av dom fina som redan finns gjorda.


Lite bilder från dessa arbeten.


Detta halsband har jag köpt till Frode plutt :)
Ha det gott och sköt om er...