Kände mig som hemma

Dagens ridnig var hur kul som helst :) Jobbade med skänkelvikning i båda varven. Först i skrit och sedan i trav :) Båda gick super och jag känner mig så nöjd. Var en underbar ridlektion och det jag tar med mig denna gång är : Att jag fick samspelet mellan dom olika hjälperna att fungera så det flöt på och käntes bara fint. Fick till några galoppfattningar utan att falla fram samt att jag bitvis glömde bort att jag red i nedsittning så jag kunde bara koncentrera mig på uppgiften och inte att sitta kvar :)

Och som kronan på verket så hade jag ju min toppenfina Lucky pojke. Han har tagit mitt hjärta och med sin vänlighet och ärlighet är han förutom våra egna killar den finaste hästen jag vet. Om jag hade pengar nog så skulle jag köpa honom för jag är fullt övertygad om att han skulle passa super med våra killar och att han är en lika snäll och vänlig kille även utanför ridskolan.

Bilden är från julklappshoppningen Dec 2011

Sund och naturlig hästhållning-Vem avgör- Vad avgör?

Nu kommer det ett ganska (läs väldigt) långt inlägg :) Men jag har under en längre period haft dessa tankar och funderingar i mitt huvud och känner att jag vill delge mig av dom. Inga rättesnören på ngt sätt utan bara en reflektion från och av mig själv.

Detta med sund och naturlig hästhållning är verkligen i ropet i dag. Och själv tycker jag att allt som gör det bättre för våra vänner är bra. Men vad är sund och naturlig hästhållning? Vem avgör det? Och är det verkligen bara svart eller vitt? Utesluter det ena det andra eller går det att kombinera?

För att börja enkelt så är det bara att inse att genom att ta till oss hästen till vårt liv så har allt naturligt i hästens liv försvunnit. Det tror jag att alla kan hålla med om. Men vad är då det bästa för hästen när vi kommit så långt?

Vissa förespråkar lösdrift för att det ska bli så likt hästens naturliga liv som möjligt. Stora yter att röra sig på, fri tillgång på mat och ligghall som skydd.

Och vissa väljer att ställa
hästen i stall med box och hage att vistas i under dagen. Ute på dagen och inne på natten. Vatten i hink och bestämda fodringar, närhet och tillsyn under dygnet.

En del väljer att
ha hästen barfota, en del väljer att sko. Vissa rider bettlöst, andra inte och en del blandar båda formerna. Vissa skogsmullar andra tävlar i olika grenar. Vissa jobbar mkt från marken , andra inte, men många blandar även där. För en del så är det en mix av massa olika former för andra existerar bara en väg
och ingen annan. 

Men om vi ska hårddra detta så är inget av det en "naturlig" hästhållning, eller om jag ska uttrycka mig, ett naturligt hästliv för en häst. I och med att vi tog in hästen till oss försvann allt som innebär naturligt vare sig vi vill inse detta eller ej.

Så jag väljer att byta ut ordet Naturlig hästhållning till Sund hästhållning. Och sund hästhållning kan du ha oavsett hur du väljer att ha din häst. Sund hästhållning för mig är att ge min häst dom bästa förutsättningar som jag kan efter de förutsättningar jag har. 

De flesta hästägare är oerhört måna om sina hästar. Naturligtvis finns det rötägg här likväl som det finns i andra delar av vårt samhälle. Men de allra flesta vill sina hästar väl och är väldigt noga med att dom ska må så bra som möjligt i det (onaturliga) liv som dom har hos oss. 

Och det är onaturligt för en häst att vara inhängnad oavsett hur stor hage du har tillgång till. Och har jag en mindre hage för att min förutsättningar ser så ut. Ja men då får jag göra det bästa av det. Har jag skor på min häst, ja då måste jag ta på mitt ansvar att se till att det blir det bästa möjliga av det. Har jag inte fri tillgång till grov foder, då får jag tänka efter hur jag kan göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar som jag har möjlighet till osv osv....Det viktiga tycker jag är att jag aldrig gör mindre än vad jag kan för att min häst ska må bra. 

Men det innebär också att vi alltid ska försöka förbättra och utveckla det liv hästarna har hos oss. Vi kan aldrig bara luta oss tillbaka och säga att "nu har dom det bra, nu räcker det". Det är vår skyldighet att hela tiden försöka göra deras liv hos oss så bra som det bara går. Detta gäller alla levade varelser på vår jord, även om det i just detta inlägg är hästarna som är i focus.

Men en annan del i detta är att kunskapen och utvecklingen måste lyftas fram så att det inte skuldbelägger ngn. Jag ska kunna rida med bett, eller ha hästen i stall eller tävla i ngn gren om jag vill det utan att känna mig som värsta djurplågaren för att jag väljer att göra detta med min häst. Däremot inte sagt att jag får utsätta eller behandla min häst hur som helst, det är en helt annan fråga. Men jag som hästägare ska kunna njuta av mitt liv tillsammans med min häst oavsett hur mina förutsättningar för oss ser ut. Att ha förmånen att få umgås med en häst är en gåva som vi alla ska vara rädda om, och i det ingår min och din skyldighet att behandla våra hästar med omtanke, respekt och kärlek. Oavsett hur dina och mina förutsättningar ser ut....

Ha det gott och sköt om er....

 Ja vad ska ett stackars barn tro :)

Ikea, Uppsala

En flicka ~6 stoppar sin farfar ~70 när han ska betala för hennes bulle i cafeterian.
Flickan: Pappa! Skynda, kom hit och betala!
En man kommer gående och ser bevärat på alla i kön bakom.
Farfadern: Men jag betalar ju!
Flickan: Nej! Nej! Pappa skynda!
Flickan hoppar desperat upp och ner och vinkar till pappan tills han är framme.
Pappan: Vad gör du?!
Flickan (med andan i halsen): Jag kom på! Du sa att man måste jobba hårt för pengar och farfar jobbar ju inte! Så hans pengar kommer snart vara slut!
De i kön skrattar till.
Pappan: Men han har pension!
Flickan (förvirrat): Så man kan få pengar utan att jobba?
Pappan: Ja… nej…. nja, men herre gud! Ta bullfan och sätt dig!
Farfadern betalar.