Ord i våra liv....


Det finns en makt
 vars kraft är mäktig
och ändrar riken
Den makten heter ord.

Vilken kraft finns ej i ordet
Jag räds din makt.

Vakta på din tunga
på det du ej må såra själar
Du kan krossa andra
med ett enda ord.

Tänk på att din egen själ
kan krossas
av ett kort
 kort ljud...


Natti natti nu kommer....Lite egen tid...


Tystnaden hägrar i vårt hus. Endast klockan tickar i köket och fläkten surrar på som vanligt. Huset sover och det är bara jag som är vaken. Ute lyser solen och det är en vacker höstmorgon.

Det är så rogivande att sitta här vid köksbordet , dricka en kopp kaffe och pränta ner mina tankar och låta hela veckan passera revy i min hjärna. Upplever bara att veckorna går så fort , hinner inte riktigt med i alla svängar som blir.

Att vara ensam och tillåta alla tankar och känslor som far runt i ens kropp att ta form och lyftas fram för att fundera över , känna och sätta ord på är inte det lättaste. Att bara trycka undan och stoppa allt längst bak i ens inre är så mycket lättare, då behöver man inte ta tag i sitt liv och allt kan rulla på som vanligt.

Men jag har kommit till ett stadium i mitt liv där jag vill vara sann mot mig själ, vilket inte alltid är så himla lätt. Det går så otroligt bra när det är positiva saker och känslor som jag bearbetar. Men eftersom jag bara är en människa så kantas inte mitt liv enbart av bra saker utan mindre bra följer också i mitt fotspår. Och då är det inte lika roligt att rannsaka sig själv, men precis lika viktigt är, att där vara sann och ta itu med det som är mindre bra.

Men men , det viktiga är nog att man inte är blind för sina fel och brister likväl som man ska vara glad åt allt det som man gör som är bra. Kom i håg att du är viktig här och nu , och att du är älskad av många i din omgivning just för att du är du och ingen annan.....
Att lyssna till att förtrollas av....


Härliga lördag...


Fick sms i natt halv 3 - Nu sitter vi på bussen på väg till hotellet.....då!! somnade jag :)

Har varit på Hippo som jag brukar på lördagmornar , där var det teori eftersom det är storhäst tävling i helgen.
Fick se Anna Spencer hoppa och det såg bra proffsigt ut. Jag och en av mina ridkompisar bestämde att så skulle vi också flyga över hinder en vacker dag. Behöver inte vara lika högt men det ska se lika lätt ut iaf ;)

Efter att ha sörat med lite folk som jag sprang på så bar det av till Hollenbollen och en prommis med honom och Frode i skogen. Blir alltid lika glad i själen när jag ser världens bästa Holle stå där i hagen och vänta. Nu kommer han på en gång också, så det känns jättebra. Kan ju lite grann inbilla mig att han blir glad åt att se mig :)


I dag så väntar trasan och lite dammlurvar på mig , mindre roligt iof men en nöjd hund och en nöjd matte gör att en prommis inte står högst på listan så då blir det städning inför veckan och lite slappa i soffan med en god bok , hurra dagen är räddad ;)

Ha det gott......

En veckas oro....


Mitt mamma hjärta är oroligt ...Till ingen eller alla....


Vinden hörs susa i skogen
böljar bland blad och grenar.

Doften av blommor på ängen
sveper runt om mig som en filt.

Sakta sjunker jag ner i gräset
lutar mitt huvud mot armen.

Ser upp mot himlen och drar ett andetag
känner livet sakta rinna i väg
ner i jorden.

Pånyttfödd reser jag mig stark igen....


Den här skulleJag vilja åka med
Jobbar på......


Lagt upp tävlingen inför Oktober. Påbörjat ryttarmeddelandet och nu ska jag bara slappa med en bok som jag har börjat att läsa.

Ha det ....
Lite lek...                                                           


Älskar hösten och alla fina färger.....Blått blått blått....


Är en av mina favoritfärger men inte i Sveriges regeringspolitik. Där är jag åt det andra hållet när det gäller färg iaf.

Men men , nu är det som det är och det är bara att gilla läget. Ska bli spännande (och lite skrämmande) att se hur det hela utvecklas , hur regeringen kommer att jobba vidare med Sverige och dess välfärd.

Lite mer obehagligt tycker jag att det är, att Sverigedemokraterna verkar ta mark och få med sig fler och fler. Verkar chocka många politiker också , dom har nog inte insett hur starka dom håller på att bli, och att fler och fler svenskar tilltalas av deras politik.

Är tacksam att jag är frisk , har arbete och inte är pensionär. Kan bli lite kämpigt för den kategorin av människor i framtiden om det fortsätter i fyra år till på samma väg som det har gjort fram tills nu. MEN , man ska inte måla fan på väggen , rätt var det är så kan det ju bli bra också.....vi får väl se hur det hela utvecklas framöver.


Ha det gott i det vackra höstvädret....Njuter av hösten för snart är den slut....       

Har ridit världens bästa Holle , röstat , ätit gomiddag och nu ska jag dra in tjejer på Hippo.
Hoppas att er dag har varit lika bra som min :)

Grattis till födelsedagsbarnet som fyller år i dag :)

Ha det gott....Sköna Lördag.....

Isf sköna Söndag om nu ngn kommer i håg när det begav sig.

Vaknade utan väckarklocka till morgonen , en ganska så skön känsla. Upp och fika morgongröten och sedan bar det av till Hippo för att rida.

Där red jag Zandro och han var lika snäll som stor. Käntes liiite gruvligt innan jag hade kommit upp på ryggen men det släppte direkt när jag satt där. Fin att rida och duktigt skötte han sig med mig på.

Vi jobbade med att stå i fältsits för övningarna över markbommar och sockerbitsbommarna i trav och galopp skulle göras i fältsits. Hm inte så lätt kan jag säga med handen på hjärtat , men kul som sjutton :) Var en jätterolig ridlektion och jag längtar till nästa gång för då ska vi fortsätta med bommar och små, och då menar jag små sockerbitshinder.

Efter det så bar det av till Håkmark och världens bästaste bästa Holle. En överraskning väntade där för dit hade Jörgen kört med moppen så där var han med packad fikasäck till både oss två och fyrbenta. Kaffe och bakelse till tvåbenta och husmans till fyrbenta, ja även Frode älskar husmans precis som Holle.

Vi blev sittandes i skogen en stund och bara njöt av dagen medans Holle betade runt i gräset och Frode bara satt och slappade med oss. Oj vad jag har saknat våra fikaprommisar med hästarna , men nu blev det äntligen av igen :)

Lite bilder från dagens mys i skogen , tagen med mobben så kvallan är därefter men mysiga bilder blev det :)

Jörgen och Holle söker i fikasäcken efter gosaker :)
Hm...vad har du i handen?? Går det att äta??Holle är bra söt ;)


Ha det gott så ses vi senare....

I dag är....

Det äntligen fredag :)
Vilken tur att


Jag gifte mig med Jörgen :)Så sunt och så sant.....

 
 

   Hästar som står uppstallade, det vill säga ej har bete att tillgå, ska utfodras minst tre, helst fyra gånger per dygn. Fodringarna ska spridas ut så jämnt på dygnet som möjligt. Det är bra att eftersträva fasta rutiner både vad det gäller fodringstider och fodringsrutiner.
Ridskolehäst som fått mat i krubban. Foto: Eva Eternell Hagen.
   Hästen har en liten magsäck och ska därför utfodras ofta. Hästar som under dagen går i en större hage där den kan äta gräs och annat behöver givetvis inte utfodras under dagen under förutsättning att det finns tillräckligt med mat i hagen. Detsamma gäller hästar på bete. Men räcker inte gräset i hagen/betet måste hästarna stödutfodras.

Alltid fri tillgång till vatten
   Det första man ska se till är att hästarna har vatten. Både i stallet och i hagen. Efter vattnet utfodras höet. När hästen har ätit en del hö kan man ge kraftfodret. Många ger kraftfodret först och höet sedan, det är bättre att göra tvärtom. Hästens magsäck rymmer inte kraftfodret och sedan två kilo hö på det. För att få plats slussas det som hästen åt först vidare till tarmen. Därför kan hästen inte smälta och tillgodogöra sig kraftfodret lika bra om det ges före höet. Ges det efter höet får det istället mest tid till att smältas och bearbetas i magsäcken innan det förs vidare.
   Att ge en del av höet före kraftfodret har en annan positiv verkan också: Det blir lugnare i stallet vid fodringarna. Hästarna blir inte så hetsiga när hinkarna kommer fram om de fått mumsa lite hö först.

Dela höet på flera högar
   När jag morgonfodrar börjar jag med att ge alla hästarna 1 kg hö var inne som de får äta medan jag klär på alla täcken, benskydd, tar av lindor. Lagom tills jag börjar bli klar har de ätit och då ger jag dem hinkarna. Sedan får de 1 kg hö var ute i hagen. Jag är alltid väldigt noga med att lägga ut höet i flera högar, fler högar än hästar, med lagom avstånd. Då blir det lugnt och även de ranglåga hästarna får chans att äta ifred.
   Under de kalla månaderna är vattenkopparna i hagarna avstängda. Då tar vi ut hinkar och ställer i hagen. Bäst är att binda fast hinken i en stolpe så att ingen häst välter ut vattnet. Vid lunchfodring ute fyller jag på vatten först och delar sedan ut höet, precis som på morgonen, i flera högar.
   Vid insläpp har jag lagt in hö och fyllt i vattenhinkar. När alla hästar är inne och alla täcken och grimmor är av ger jag hinkarna efter en stund.

Trevligt att hålla rent
   På kvällen får alla hästarna höet först och vatten fylls på. När de ätit en stund delar jag ut hinkarna. Jag vet att alla inte tycker att det ingår i en fodring, men jag tycker det är trevligare att diska, eller åtminstone skölja ur, mathinkarna. De blir inte så ingrodda och är lättare att hålla rena då. Varje hästägare kan ju sedan själv diska sina hinkar. Jag går ett varv och kollar alla hästar, att alla boxdörrar är ordentligt stängda, att sadelkammaren är låst innan jag släcker och säger god natt till hästarna.

Eva Eternell HagenJag har sirap under mina fötter


Trögt är bara förnamnet för hur det känns just nu , allt går långsamt och tar en evinerlig tid.
Vet inte vad jag ska skylla på.....förkylning och tråkigt höstväder låter väl som en bra ursäkt eller hur ;)

Just nu går det lite i moll för mig , känner mig inte nere eller så utan allt går bara såååå långsamt.
Nu vet jag vem jag känner mig som.....Katten Gustav :)Så nu säger jag God Natt till er alla , sov så gott för det kommer jag att göra , hoppas jag :)Förkyld och snorar....Gillas INTE!! Blä!!Om jag tänker....


Finns jag då ??

Om jag känner....

Finns jag då ??

Om jag gråter ??

Finns jag då ??

Om jag skrattar...

Finns jag då ??

Om jag lever...
Finns jag då ??

Vilken dag....


Gomiddag i går med gott vin till - inte illa alls...

Hippo på morgonen (upp tidigt en lördag) hm .... det ska vara för ridningen jag gör det ;)

Tränade galoppfattningar , voltarbete och att böja dom rätt på runt spår. Felet jag gör är att jag drar upp skänkeln och viker mig i sidan - INTE BRA!! Det blir att öva och öva och jag har sagt till ridläraren att hon får vara på mig som sjutton om skänkel läget. Red iaf en häst som heter Denver och han var supermysig i spiltan och riktigt bra att rida på :) Tycker om honom och kan tänka mig honom fler gånger

                                                      

Sedan bar det av till Håkmark och världens bästa Holle :) Med mig var Sanna och Mindy (Mindy är Sannas extra hund som Micka rår om) och Frode plutt....

Blev en tur ut i skogen och jobba på , försökte att tänka på skänkel läget och att inte dra upp . Det är bra när man upptäcker sina fel för då går det ju att träna och på så vis kanske det går att jobba bort , hoppas det iaf :) Är så skönt att fara ut med Holle för att han är så trygg och snäll så nu är det inte lika jobbigt längre att rida själv. Eftersom jag alltid har legat bakom Jessika och Pridde så käntes det mycket ovant från början att fara ut själv men nu går det hur bra som helst. Hoppas bara att det kommer att kännas lika bra när mörkret kommer. Fy jag som är så mörkrädd :(

Lite bilder från dagen bjuder jag på , det är så vackert med höstfärgerna som håller på att komma mer och mer. I dagt var det verkligen en vacker höstdag.


         

En toppendag mao som slutade med kaffe och gomacka hos Maggan och Paul. Att det sedan slank ner en av Maggans gobullar , det gjorde bara fikat ännu bättre ;)


Ha det gott så ses vi senare....Detta med Kapitelbok

Kan vara lite svårt för vissa ;)

Berättade vid middagen i kväll att vi hade lånat en kapitelbok till 4-5 års i dag.....

Jörgen - vad är en kapitelbok för något ??

Mats - Det är ju bibeln!!??

Jörgen - Bibeln ??   :/

Gissa om jag vred mig av skratt :) Herre gud så sköna dom är. Berättas ska ju också göras att det var efter ett antal öl i magen så det får väl förklara deras lite annorlunda tänk ang kapitelböcker ;)

Så nu vet ni.....ska ni läsa en kapitelbok så hämta bibeln......Arla morgonstund


Dimman ligger och böljar över träden och fukten kryper innanför kläderna när man går ut.
Nu är hösten verkligen här och träden börjar att ändra färg.
Jag både längtar opch gruvar , längtar efter höga klara lite kyligt soliga höst dagar. Men gruvar för mörker , regn och all blåst som kommer som ett brev på posten .

Satt och zappade på resor i går.......JAG VILL TILLBAKA TILL RIO PIEDRAS och deras underbara terasser och härliga restaurang på taket.....JAG VILL JAG VILL!!!!! NUUUUUUUUUUU!!!!!

Ha det bra nu alla, för nu (KL 06.30) ska jag göra mig i ordning för att fara till världens bästa Holle.
Frode plutt ska få följa med på turen så då kommer han att bli superglad :)

Ha det alla..... Hurven


Har intagit min kropp. FRYSER!!Tystnade är det enda som hörs....


Och endast Åsa är vaken......

Resten av familjen sover , förutom Anton som är på skolan. Jörgen har jobbat natt och snusar nu med Frode på kudden i sin säng.

Ska snart i väg på lokalen eftersom det är Torsdag , sitter med min tredje kopp morgonkaffe och funderar över livet i allmänhet och mitt eget i synnerhet.

Kommer fram till att jag just nu , 43 år gammal har det liv jag skulle välja om igen, ifall jag var tvungen att välja mitt liv. Blev lite konstigt ordval men jag tror nog att ni förstår hur jag menar. Hoppas det iaf :)

Satt i går och tittade på mina barn. Ja ni läste rätt :) låter iof som om jag aldrig brukar se på dom men iaf. Insåg då att mina barn är stora. Stora både i ålder men även som individer. Alla 3 är ansvarstagande , empatiska , generösa och väldigt omtänksamma som personer. Finns alltid där som stöd och ger positiv uppmuntran till sin omgivning.

Insåg i går att det där med att släppa ut dom i stora vida världen på egen hand inte känns skrämmande alls. Jag vet att dom kommer att fixa det hur bra som helst. Och där det blir uppförsbacke får vi stötta och hjälpa dom så gott vi kan , men jag är fullt övertygad om att dom är rustade för att klara det mesta utan allt för mycket problem. Sen kommer livet att bli för dom som för alla andra , lite uppför , lite utför och där emellan lite härlig raksträcka också :)

Nä nu räcker det med djuplodande tankar , vill bara säga att jag är så glad över alla i min familj , och då menar jag inte bara Sanna , Jessika , Anton och Jörgen utan alla andra också. Glad över alla våra goa vänner , både våra och barnens.

Tack alla ni som finns i vårt liv , ni som berikar det i stort och i smått. Utan er skulle livet vara bra tomt och innehållslöst, är så glad över er alla.....
GRATTIS........


Till min "lilla" stora tjej som fyller 19 år.
Tack :)

Är så glad :)Lingonplockning blev Bäcksjön :)       


         
Snacka om flyt - lr inte!!


Galppfattningar och jag funkade inte i dag. Men framdelsvändningar och jag var riktigt kompatibel tillsammans.
Hade en jätterolig lektion med ordentligt med hjärngympa så lite kaos var det från början men efter en stund kom flytet för gruppen så då käntes det riktigt bra :)

Naturbruksdagen med Sanna och hennes brukare hans också med , gofika i det vackra vädret och kaninhoppning - supermysigt.

Väl hemma har Jörgen gått lös på förrådena inne och ute och samlat allt i garaget....ser ut som tredje världskriget har brytit ut där. Ska nu masa mig ut och försöka sortera i tre högar.....spara , myrorna och återvinningen. Kommer att ta ett tag är jag rädd...

Denna bild visar vad som kan hända med en överfull kartonglåda - mindre roligt men det brakade som f-n när botten for och allt åkte ut i trappen :)

Ha det gott så ses vi senare..Hej hopp i galopp


Njutning....     


En tur till Bäcksjön , liggandes på mage gav dessa bilder. Blåsigt soligt och ganska så kallt.
Hösten är på väg och med den kommer nya motiv och en massa fina färger...Nu är jag på väg


Mot vadå undrar ni.....jo mitt nya träningsliv. Tänker inte gå ut för hårt så lusten tappas. Men det är jätteroligt nu när jag har fått hjälp med mitt träningsprogram.

Var på Tenton i kväll och fick hjälp med vilka maskiner och övningar som jag ska göra. Känner rent spontant att det blev helt rätt när instruktören satte i hop mina övningar. Fick sedan prova dom för att lära mig att göra på rätt sätt och det tog precis där jag känner att jag behöver träna och stabilisera min kropp.

Nu hoppas jag bara att förkylningen ger sig så att jag kan sätta igång :) Längtar faktiskt och eftersom jag har Sanna som sällis blir det ju ännu roligare. Hon är duktig på att pressa mig lite extra och det kan behövas eftersom jag av naturen är lite lat ;)

Verkar som att Jessika och Jerry kanske också ska lösa kort där , då blir det ju bara super....sedan är det bara Jörgen och Anton som saknas så är det komplett :)

Nu ska jag i sängen och försöka sova bort min förkylning för i morgon är det Torsdag med lokaldag och personalmöte senare på kvällen....

Ha det gott alla så ses vi senare.