Nya handtag eller nygamla :-)
Köket börjar ta form

Inser att det mesta går i svart, grått och vitt. Enkla neutrala färger. Nu är det bara att få upp handtagen, foga kaklet och sedan byta bänkskivor så är det klart :) Vår nya vän Ugglan har flyttat in till oss i dag. Välkommen :)
 
 
 
 
 
 
 
 I dag har jag

förvånat både mig själv och många i min omgivning. Jag har faktiskt sjukanmält mig och inte bara en dag (måndag) utan även tisdagen också!  Det ni, det kommer jag inte ihåg när det hände senast. Men nu är jag så grymt less på att vara förkyld och orkeslös i kroppen. Har räknat efter och insett att jag bara har känt mig ordentligt bra i  9 1/2 vecka sedan v 5 i år! Hur sjukt är inte det! Har haft denna förkylning nu som strulat runt i kroppen i flera veckor och fort har jag tappat orken. Mycket beroende på att jag aldrig riktigt återhämtat mig efter vårens hemska resa som tog väldigt lång tid på sig att försvinna.
 
Nu ska jag ge mig själv dom här dagarna och jag hoppas verkligen att det inte blir bortkastade dagar utan att dom bär frukt och ger mig lite styrka tillbaka. En höst som blir som våren var orkar jag bara inte med. Då går jag i ide och kommer fram lagomt till våren och semestren ;)
 
Skål och god natt :)
 
 
 
 
 
 Ja vad kan en

kvinna roa sig med en lördagkväll med en förkylning som djävlas med en ? Jo måla taklister vita för näsan känner ändå ingen färgdoft :) Gubben har snart kaklat klart köket och jösses vilken skillnad det blev !! Måste även få skryta lite för jag klarar också av att kakla :) Tro det eller inte, men sant är det :D En ny erfarenhet rikare och roligt som sjutton är det att få fint, till en vettig peng också :) Det är denna som vi har valt, färgen heter Antricit (dvs grå)
 
 
 
Sov gott nu alla, själv kallar köket på mig och det blir nog ingen säng fören allt är klart. Men då, då kommer det att bli skönt att få sova en stund :)
 
 Tack för trevliga stunder

full av häst och annat ;)
 
 Köksfix en lördagkväll
Någonting blått

Någonting lånat och någonting nytt :-)
Med Hösten kommer regnet

Och blåsten :) En kollega förklarade för mig att det blåste på hösten för att löven skulla få hjälp att lossna från träden och segla till backen. Väljer att tänka så för då slutar det när löven är borta :) För det enda som jag har någonting verkligt emot är blåst! Iaf när det är kallare ute, inte en riktigt varm sommardag för då är det faktiskt skönt (men bara då)
 
Den egentliga anledningen då : Luften rör sig nästan alltid, ibland snabbt, ibland långsamt. Rörelseenergin hos vinden kommer ursprungligen från solens strålar. Solvärmen fördelas ojämnt över jorden och vinden försöker jämna ut dessa temperaturskillnader. Därför blåser det mer på hösten i vår del av världen, när det hunnit bildas riktigt kall luft vid nordpolen, samtidigt som luftmassorna i söder fortfarande är högsommarvarma.

Vinden försöker också jämna ut tryckskillnader mellan högtryck och lågtryck. Vinden vrids då av jordens rotation, som på norra halvklotet styr den moturs kring lågtryck och medurs kring högtryck. (På södra halvklotet är det tvärtom.)
 
Tung vetenskap kl 07.20 en fredagmorgon, orkar hjärnan med det tro ;) Ha en härlig dag alla !
 
 Herre gud!!

Jag nästan gäspade käken ur led! Jösses vad tvär rädd jag blev :D  Är en trött och förkyld och lite sliten krigare ikväll. Men nu är det snart sängen som gäller, att krypa isäng efter en härlig men fullmatad dag känns ganska så bra både för kropp och själ :) Och en dag som innehållet dom bästa samt snö på det, ja det blir svårt att toppa ;)
 
God natt go vänner, nu viker jag in vingarna och kryper i kojs för i morgon väntar en härlig dag till !
 
 
 
 Kylan biter i kinderna

men humöret glöder av lycka även om tårna fryser efter en fm ute med barnen. Inser att ett par nya vinterskor är på sin plats redan nu fast det bara är September månad ännu :)
 
Älskar att vi får en ny årstid som kommer att mynna ut till min favorit tid, nämligen vintern! Hoppas bara att min kropp vill vara med så att jag kan få slippa en mängd förkylningar och värk i kroppen :) Håller tummarna och ser fram emot flera stunder under min värmefilt (tack Jörgen <3) en kopp the och en massa mys och ljus nu när mörkret lägrar sig :)
 
 Gps, vad är det!?

Trots teknikens tidevarv, så var jag och Jörgen vilse i pannkakan i går :) Men som tur var så löste sig allt till slut :D 
 
Dagen i dag bjuder på klart väder och 0.6 grader varmt ute. Vinterdäck på snart och fram med kuppsivärmaren :) Har snöat både i Skellefteå, Lycksele samt i DIkanäs har jag läst på min favoritsida Facebook :D Så nu ska vintersakerna fram och det ska dansas en snödans så kanske vi också har turen med oss.
 
 Mitt andra val

till temat Abstract :)
 
 Jag bara älskar min kamera!!

 Energin flödar

 
 
 
 Att synas i mörkret

Är viktigt även för våra fyrbenta vänner. En billig livförsäkring för din hund :)
 
 
Finns att köpa härI can feel the cold

 
 Abstract

är det nya temat för denna vecka :) Har valt denna bild som jag tog på vår altan en dag när det regnade. Stod vid köksfönstret och såg alla vattendroppar som bildades på altanbrädorna och kom då på tanken till detta foto.  Ut med en spegel och fångade vattendropparna som bildades av regnet :)Tur att våra grannar är van vid att jag kryper runt i alla väder för att fota :D
 
 Wish me luck

Har nu under ett antal veckor strechat mina ben och mitt bäcken eftersom "löparknä" beror på för kort muskel från låret och ner över knäet. Kände redan efter första gången att det var där felet satt för jösses vad ont det gjorde på utsidan knäet när jag töjde lite :)
 
Har varit helt bra nu under en veckas tid så ikväll for jag ut på "lilla rundan" (2.2 km) Stretchade både före och efter samt hade dubbla knästöd på hö knä allt för att ge dom bästa förutsättningarna för att det ska gå bra. Och jösses vad härligt det var att äntligen få sätta på lurarana och ge sig iväg. Det tråkiga är att 2 km går alldeles för fort och vips är det slut  :(  Men jag har bestämt mig för att skynda långsamt så det är bara att bita i det sura äpplet och njuta av den ynka pynka sträckan. Längtar redan till nästa gång :D Gud så härligt det är!
 
Hoppas nu bara att mitt knä håller och att det nu äntligen får vara slut på allt strul som jag haft sedan Februari månad i år. Nu vill jag ha skadefria veckor att se fram emot och många långa härliga rundor runt vårt område :)
 
 Jag älskar hösten!

Jag älskar alla färger, den klara luften och vetskapen om att vintern är på väg. Jag är en riktig vintermänniska även om jag har börjat att uppskatta sommaren mer och mer :)
 
 
 
 
 Lite mera höst

 
 
 
 
 
 
 
 Upp i regn

och hem i solsken. Vilket oväder det var upp. Från Vännäs till Skussfors så öste regnet ner mer eller mindre. Vissa tillfällen han inte vindrutetorkarna att ta undan och om det då blev ett möte med en långtradare/lastbil, ja då blev vindrutan helt tät med regn. Mindre roligt kan jag ju bara upplysa om :)
 
Men väl uppe så kom belöningarna, en efter en. Gofika hos mor & far på kvällen och en skön säng efter det. Lördagen spenderades med att fotografera, fotografera samt ett besök på byn och till Grönfäll för att fota från Rogers stuga och världens godaste middag på kvällen nämligen byxfilead abborre med potatis, romsås och grönsaker till :D Supergott!!
 
På lördagen när vi kom hem efter allt vi hunnit stod dessa fina på vår bakgård :) Inte alla som har renar hemma på sin gård, men det kan vi njuta av iaf :) Gissa om Ruffe blev lite varm i kläderna när han såg dessa trevliga lekkompisar ;)
 
 
Söndagen kom med lika vackert väder som lördagen, om inte ännu vackrare men då var det ju dags att åka hem igen. Bilarna packades och stugan stängdes ner men innan vi rullade så han jag ta fram kameran igen. Fast ska jag vara ärlig så packades den aldrig ner under hela helgen ;) Fångade detta vackra morgonmotiv innan dimslöjorna lättade som fåglar och for iväg :)
 
 
I Lycksele blev vi bjudna på lunch på kåtan vid Dollarstore och där mina vänner kan jag varmt rekomendera deras lunchmeny som erbjuds mellan 11 och 14. Supergod mat, ät så mycket du orkar och tre rätter att välja mellan och alla är lika goda. Om du inte är mätt efter det så ingår kaffe/the och kaka till efterrätt. Allt till en summa av 80 kr, väl spenderade pengar. Att dom sedan är trevliga gör ju inte lunchen sämre :)
 
En sväng om Lycksele utan att besöka Dollarstore är ju inte okej enligt oss ;) In och fynda och fynda gjorde vi :) Glada packade vi bilen mot nästa stopp på vägen, nämligen Vindeln. Där blev det kaffe och en av dom godaste kakor jag smakat hos Kent & Helen :) Mätta som små lusegrisar brummade vi dom sista milen hem till Umeå igen. Summa sumarum så har helgen innehållet en massa härliga stunder, både för kropp och själ. Smak och synsinnet har gått på högtryck hela helgen :) En bra helg med andra ord!
 
 Lite höst

 
 
 
 
 Dagen som gått

Dagen i dag kan beskrivas med ett fåtal ord :-) Fotogragering, gomiddag (stekt abborre, mums ) och på det lite shopping på byn. Gjort höstfint på gravarna och trevligt sällskap, vad mer kan man önska sig en lördag i Dikanäs :-)

Nu sängen för i morgon rullar vi hem mot Umeå igen . Men det blir ett stopp i Lycksele för ett besök på Dollarstore, kan vi ju inte hoppa över, eller hur ;-)Vårflod på hösten
Höst
God morgon
Oj oj

Vilket busväder det var på redan upp. Men oj vad vackra färger det är ute i skogen nu. Bara vi kom bort från stan så exploderade skogen i en färgbomb utan dess like :-)

I morgon ska jag ut och fota lite. Strosa på byn och handla lite gott till lördagsmyset samt kolla in allt vatten som har landat här i Dikanäs. Värsta vårfloden !!Snart rullar vi

jag, Sanna och Rufus mot oändligheten och vidare ;)  (Dikanäs)  Ska bli så härligt att komma upp igen :) ska bara fota och mysa och jag hoppas på uppehåll iaf :) Höres senare....
 
 Mitt andra hem :)

 Vilken härlig kväll :-)

Först stallet med Sanna och där blev det prommis med Pridde medans Sanna red Pyret. Båda killarna skötte sig superbra :-)
 
Efter stallet bar det av till Ida på en kopp the och en lilling god konjak ;-) värmde gott i kroppen och smaklökarna fick ngt gott att njuta av en regnig onsdagkväll :-) Så nu vankas det sova för i morgon är det en ny dag med nytt innehåll och vad vet jag, den kan bli precis lika bra som dagen i dag blev.
 
Sov gott....
 Sitter och kollar igenom

olika bloggportaler och bloggtoppar :) Det som fascinerar mig är att nästan alla som ligger på topp i dessa listor antingen handlar om mat och bak (ca 75%) och resterande 25% handlar om mode / inredning  / familjeliv :/ 
 
Då kan jag ju inte sluta att tänka på alla dessa f-benade olika dieter som florerar i alla dessa f-b veckotidningar / skandaltidningar / kvällspressen mm. Har det nya Inne blivit att skriva och frossa om det som ingen i dag kan äta för att det enda som gäller är dieter av ett eller annat slag
 
Tacka vet jag godsaker i alla dess färg , form och smak :)
 
 
 Är det verkligen modigt

att välja att gå sin väg om jag som person upplever att en situation/händelse/aktivitet är helt katastrof  eller är jag egentligen modig om jag väljer att stanna kvar men visar på alternativa metoder till det som jag i själ och hjärta inte kan stå för!?
 
Vem är modigast och vem gör i längden mest nytta?
 
 
 Flashbacks

I kväll har jag varit i tvättstugan. Ja, jag vet. Vilket nöje en tisdagkväll, it is hard to be a working class woman ;)
Men i alla fall så när jag stod där och vek vår tvätt så kom jag till en rosa, mjuk, urtvättad flanellskjorta som jag tror nog är den äldsta i dag som fortfarande används, och som är hel!   Nästan iaf ;)
 
Den gamla härliga rosa skjortan har tillhört min morfar som dog för länge länge sedan. Jag var i början av tonåren när han dog och är nu 46 så det är ett tag sedan. Efter honom hade min mamma den i många år och sedan flyttade den till min garderob och där är den kvar än. Det är med mycket känslor som jag viker och lägger in den i min garderob, för morfar var den person som var en av mina största ledstjärnor under min uppväxt. Han var trygghet, bekräftelse och en massa massa tålamod och kärlek <3
 
När jag var ensam med min morfar så var jag verkligen synlig i ordets rätta bemärkelse. Även om vi inte sa så mycket i ord så var tystnaden desto mer talande. Med morfar fick jag konturer som lyste upp hela mig och jag visste utan ord att jag var viktig och betydelsefull. Jag visste att hela jag var synlig för honom, inte bara min kropp, utan även hela min själ, på ett sätt som jag inte kan beskriva med ord. Så när jag viker morfars skjorta så sköljer alla dessa känslor över mig som en tidvattensvåg, och det enda jag kan göra är att följa med tills jag sveper upp på stranden och åter får fast mark under mina fötter.
 
Jag önskar mig en trappa till himlen, tänk vad förvånad min morfar skulle bli om jag dök upp :D
 
 
 
 Hoppla hoppla

Ingen blir ju gladare än jag över hur livets vindar kan vända :) Varför vara kvar i boxen när det går att öppna dörren och titta ut ist :D
Till alla, njut av ditt liv. Ta tillvara på varje enskild dag för den kommer aldrig att gå i repris....Dagen i dag

har varit toppen. Känns skönt att veta att jag är på rätt plan både mentalt och kroppsligt. Upplever att jag är på gång och min själ mår hur bra som helst. En befrielse att äntligen vara jag och veta vad jag vill, just nu iaf ;)
Google is the shit

Vad gjorde jag innan Google fanns :) Har haft ont i mitt högra knä i snart 14 dagar utan att känna av ngn som helst förbättring. Har gått och funderat på detta till och ifrån och började att inse att min smärta inte kunde bero på att jag vred knäet lite olyckligt för två veckor sedan.
 
Sagt och gjort tog jag fram min heliga bibel nr 2, nämligen Google och började söka på knäsmärta - löpning. Och där fanns den, orsaken till min knäsmärta. Det heter faktiskt löparknä och drabbar ca 1/4 del av alla löpare. Anledningarna till sk löparknä är många, fel teknik, underlaget, sträckan, skor, ökad träning mm.
 
En av anledningarna till smärtan kan bero på att det iliotibiala bandet (ITB) som går från utsidan av höften ner till knät blivit för kort och börjar nöta mot ett benutskott på lårets utsida. Då kan töjning/stretching av ITB (Ileotibialbandet), senan som löper mellan höft och knäets undersida)  ge bra resultat. 
 
Jaha, när jag läste detta, så var det bara att ta fram Google igen och söka på stretchövningar - löparknä och där ploppade det fram en jättebra sida där en löpare filmat sina bästa övningar som hjälpt honom att stretcha bort hans knäpproblem. Tack och lov för Google :D Så igår kväll tog jag och övade på mina nya kvällsövningar och kände direkt att det gav resultat. och det bästa är att nu på morgonen var jag till 80 % helt bra :) och detta bara efter en gång med stretching, hur glad blev inte jag då!!
 
Nu ska jag göra dessa övningar 2 ggr dag i en vecka och sedan kommer jag att prova mig på en kortare sväng igen. Blir det fortfarande problem efter det så kommer jag att prova ut nya skor och sedan efter det om det inte fungerar får jag sätta mig ner och försöka nysta vidare på vad som kan vara problemet.Men dessa smärtor har jag känt av tidigare men betydligt mindre, och jag vet att jag är väldigt stel i mitt bäcken och mina ben så jag är nästan till 100 % säker på att det beror på för korta och stela muskler :) Nu är jag på G igen!! Äntligen kanske allt skit tar slut och jag slipper alla dessa oplanerade uppehåll och strul och bara kan få njuta av mina joggingturer med musiken i öronen :D
 
 
Och var spenderade jag

helgens sista timmar då? Jo på Pyrets rygg :) Var ut på en tur i skogen med Jessika på pridde och Räser Ruffe springandes bredvid. Sista galoppen blev han lite mer taggad så så kände jag verkligen av hans egna motor och det är betydligt mer än vad Holle hade. Iaf så när han låg på och bara ville springa så hörde jag Sannas röst i mitt huvud  " Ge och ta, ge och ta, lås inte handen" och det fungerade. Motorn var kvar men han lyssnade super ändå på mig, så det var verkligen en härlig galopp upplevelse :) Känner mig supernöjd och jätteglad över mina framsteg med Pyret :)
 
 Sits träning på Pyret :)

 
 
 
 
 
 Filmer från ridlektionen

 Hippo ridning 14/9-2013

Oj vad roligt det var! Hade Klossen i dag också och hade verkligen bestämt mig för att försöka få upp hans tempo några snäpp. Han gillar verkligen att hoppa men har ett tempo som är långsamt som en snigel :)
 
Sagt och gjort. Bestämde redan i skritten att han skulle lyssna på min skänkel och hör och häpna så var han riktigt vaken:) Vi red fram i trav över sockerbitshinder för att senare ta samma övning men i galopp ist. Känner mig supernöjd över två saker. Nr 1 är att jag inte på ngt sätt är rädd längre. Att hoppa är som att rida dressyr= lika roligt :) Nr 2 är att jag har hittat min balans och aldrig upplever att jag håller på att trilla av oavsett hur hästen hoppar av, stort eller litet. Jag bara rättar till mig sätter ner mig ocg galopperar fram mot nästa. Väl där försöker jag verkligen att förändra det som blev fel men det är nu jag inser att jag har mycket kvar att lära. Men jag är på god väg :D
 
Vi avslutade med att hoppa en bana som började med trav över 3 sockerbitshinder på medellinjen. För att sedan gå ut i vä varv och trava ner till nästa kombination som bestod av sockerbitshinder, ett rättuppstående som hjälpte oss in i galopp för att sedan hoppa ut över en liten oxer. Vidare upp i galopp och sedan vända snett igenom på ett sockerbitshinder för att sedan hoppa ut på ett rättuppstående. Vidare ner i hö varv för att på vägen upp i galopp ta ett socker bitshinder till och sedan ut i hö varv igen. Bryta av till trav och sedan avsluta med trav över dom 3 sockerbitsbommarna som vi startade med i början :) Lätt som en plätt (  eller inte ;D  )
 
Har försökt att rida banan vilket inte är det lättaste :)
 
 
När jag ridit klart tittade vi på Maria och hennes träning en stund. Dom var superduktig och att ha samma fina sits som Maria har är ett av mina mål :) Maria och Sten är ett jättefint ekipage som bara går från klarhet till klarhet. Dersa utvecklingskurva går spikrakt uppåt och jag är så glad för deras skull.
 
Efter Hippo bar det av till Ström och pållarna våra. Medans vi fixade markservicen och mockade ur Pyrets hage så fixade Jörgen det sista på elen till hagarna samt röjde bort allt gräs och småsly runt hagarna så att eltråden skulle bli helt fri :) Blev superbra och pållarna skötte sig superfint trots Jörgen och hans röjsåg som levde om ganska så bra. Coola killar har vi faktiskt men liiite var dom tvugna att lajja runt, bara för att ;)
 
Vi hade även sitsträning på Pyret och det må jag säga att där har jag ngt att bita i, Jösses vad jag studsar runt på vår stora gula, men snäll är han som tålmodigt tillåter mig studsa runt som en gummiboll på hans rygg, varv efter varv. Superfin!
 
Men jag är verkligen supernöjd över min hästdag, känner att jag får mer och mer säkerhet och balans. Är så glad över att hoppningen bara ger lyckobubblor i magen och inte kräkkänslor av rädsla. Sen kommer jag aldrig att bli någon Malin B eller R-GB men det är inte mitt mål heller. Mitt mål är att ha roligt och njuta av mina stunder på hästryggen. Lite gos och en massa härliga vänner som jag kan surra bort en stund med eller två :) Det är livet det. Om allt går bra så kommer det en video eller två av dagens ridlektion :)
 
 
 
 
 
 
 
 Morgonstund

Kaffe och macka innan Hipporidningen och efter det blir det Ström och pållarna våra. Kommer att bli en superdag och kvällen kommer att spenderas med Jessika & Jerry och middag :)
 
Tillbaka till mitt tidigare inlägg ang invandring och flytt över halva jorden och flickor som gifts bort i unga år isf att få gå skola och utbilda sig och leva ett bra liv. Hittade denna artikel på VK, mår illa av att detta fortfarande får ske i världen i dag!! Blir skogstokig och känner mig så djävla maktlös!  Jag vill kliva upp på en hög mur och bara skrika rakt ut !! Vad är det som tillåts att ske våra flickor på vår jord. Nu är det inte bara dessa barnbrudar jag tänker på. Många flickor/kvinnor på hela vår jord är utsatta på ett eller annat sätt. Vars blir det så fel??När allt bara vänder om

som det gjort i dag :) Var nästan säker på att det skulle bli Bottis och vagnen men i ställer blev det stallet och pyssel där. Jörgen fixade lite av strömmen till Priddes hage. Jag själv gick på prommis med båda killarna och fixade nytt vatten samt höpåsar för morgondagarna.
 
Pridde plutt dök som en hök mot gräset på kanten :)
 
 
Lite ego boost måste jag ju självklart också ha ;)
 
 
 
Otroligt vacker prommisväg
 
 
 
Vacker skogsväg
 
 
Hade lite får terapi med Pyret, han tycker dom är fruktansvärt läbbiga mellan varver. Men i dag skötte han sig super. stolt mormormatte :D
 
 
Väl prommad och klar intar Pyret sin favorit position. Nämligen med baken ut ur huset och mulen i höet för lite mumma :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jag kan förstå

varför andra människor från andra länder vill till Sverige. Jag kan föstå att föräldrar gör allt för sina barn. Jag kan förstå föräldranas önskan om att deras barn ska få ett bättre liv än det dom själva haft. Om jag vore i deras kläder med mina barn skulle jag känna, tänka och försöka göra samma sak. Den största och dyrbaraste gåvan vi någonsin kan få är just våra barn. 
 
För mina barn kan jag göra allt. Ingen uppoffring är för stor. Inget hinder nog högt för att inte klättra över. Det finns inget som jag inte skulle göra för mina barn. Dom är mitt liv, det är dom som finns i mina tankar det första på morgonen och det sista på kvällen. Min kärlek till dom är gränslös och kommer alltid att finnas kvar livet ut och så länge jag andas och lever.
 
Men vi har turen och lyckan att vara född i Sverige. Vi behöver inte fundera över om vi ska få mat i magen i dag, kläder på kroppen, sjukvård om vi blir sjuka, utbildning till både pojkar och flickor. Våra barn behöver inte arbeta annat än om dom vill själva för vi har en välfärd i Sverige som skyddar oss ekonomiskt (även om vi anser att existensminimum är på tok för lågt så har vi åtminstone detta skyddsnät, som bra många aldrig får uppleva i sina hemländer) Att vi sedan sätter som praxis att alla behöver/ska ha bil, platt tv, dator, stor lägenhet, semesterresor på sommaren osv osv är någonting som vi själva sätter som norm, det är ingenting som behövs för vår överlevnads skull utan enbart som nöje och välbefinnande!
 
Våra drömmar är för många en hägrande semester resa till ett varmare land. För gud bevars, sommaren i Sverige var ju så dålig i år! Då flyger jag i väg, för ett antal tusenlappar till Turkiet, Mallis, Barcelona eller något annat varmt och skönt land, för pengar är ju inget problem, eller hur!  Eller så renoverar jag min lägenhet/hus för det var ju faktiskt 5 år sedan sist, det är vi väl värda, eller hur! Köper en ny bil, dator, cykeltv, vardagsrums eller sovrumsmöbler osv osv. Konsumtion, konsumtion och oändlig konsumtion av vadå!? Lyxvaror som endast finns där för vår njutnings skull, efter att vi fått mat i magen, kläder på kroppen, tänderna lagade och 30 minuters samtal med skolans lärare för att höra hur det går för våra barn i skolan...
 
För dom andra, vilka då andra tänker du kanske nu. Ja, dom andra! Dom på andra sidan jorden. För dom kan drömmen vara att hitta lite matrester i en soptunna. Att deras lilla bebis inte gråter så mycket pga hunger. Att deras hus inte bombas sönder danna dagen iaf, Att barnen kommer hem i liv från skolan (om dom ens får/kan gå i skola) Att huvudvärken/tandvärken/kropps smärtan som dom har varje dag kanske, men bara kanske, är lite mindre och lättare att uthärde denna dagen (Önska går ju alltid, för önska kostar ju ingenting) 
 
För denna flicka, som bor i Afganistan. Är drömmen om att en dag vakna upp och vara förvandlad till en pojke. För då får hon gå i skolan, slippa jobba hemma som hushålls slav och sedan bli bortgift som 15-16 åring till en man dubbelt så gammal som hon själv. Då slipper hon jobba från gryning till skymning 7 dagar i veckan. Föda 8 - 10 barn på raken och sedan dö utsliten, utnyttjad som 45-50 åring. Vad tror ni det föds för drömmar där...Kanske en dröm om att mina flickor (för flickor kommer hon att föda vare sig hon vill eller inte) kan få ett bättre liv än vad jag själv har att leva.
 
Nu är just denna artikel kanske inte helt rätt för mitt inlägg. För dessa kvinnor kommer aldrig att få en möjlighet till att resa hit till Sverige trots deras önskan om ett bättre liv för sina barn. Dom sitter fast i ett land med ett tänk som i mina ögon är fruktansvärt! Dom är så hårt hållna och en värld utanför deras by, ja den finns inte. Dom tillåts inte få den kunskap som kan vara nyckeln till en förändring. För vad skulle kunna hända då!
 
Men om vi nu återgår till dom som kommer hit till vårt land. Förstå vilket mod det finns i dessa människor! Tänk dig själv att du måste ta steget och flytta till, vi kan säga Etiopien. Ett land helt tvärt om vårt eget. Både miljön, kulturen och människan där är helt främmande. Men du flyttar dit, för där kommer du och framför allt dina barn att få det mycket bättre än vad vi har i Sverige. Mat i magen, kläder på kroppen, utbildning, sjukvård, ett socialt skyddsnät som du hitentills bara kunnat drömma om i din vildaste fantasi.
 
Förflytta dig nu i din fantasi. Ni kliver av planet (om du har tur har ni flygit, annars har ni kommt i godsvagn, långtradare, båt eller på ett annat fysikt och psykist jobbigt sätt ) Ni möts i det nya landet av ett nytt språk, ny kultur, nya socialt oskrivna regler som det är en närmast döds synd att bryta mot. Men du vet inte om att dom finns, det vet bara dom som bor där som vet. Allt är nytt, främmande och skrämmande. Men du gör det för den goda sakens skull, nämligen för en önskan om ett bättre och tryggare liv för dig men främst för dina barn. Nu är denna resa för livet, inte en charter på max 2 veckor och sedan är du hemma i Sverige och det trygga invanda igen.
 
Hur mycket vånda och oro tror du inte att dessa föräldrar har gått igenom. Hur många av dom som kommer till Sverige tror du inte hellre hade valt att kunna stanna kvar i sitt hemland, i trygghet och med alla sina nära och kära, om bara deras liv hade varit bra? Ja menar, skulle du själv göra en sån här stor flytt bara för att !?  Nä, trodde inte det heller. Samma sak är det för den större delen av dom som väljer att flytta hit till oss Det är ett fritt val ja, men valet är ändå påtvingat pga fruktansvärda omständigheter i deras egna länder. Dom väljer att göra det för att kunna ge sina egna barn och sig själva en möjlighet till det liv som vi bara tar förgivet. För handen på hjärtat, hur ofta känner du verkligen riktig tacksamhet över att du hade turen att födas i Sverige isf t ex Afganistan, Irak, Syrien eller något annat oroligt land där folket lider på ett eller annat sätt. Där drömmen är basala saker som föda, tak över huvuvdet och sjukvård isf om det finns pengar till en utlandsresa, dator eller nya möbler...
 
Nu är inte det min mening att skriva detta inlägg så att vi i västvärlden nästan ska måsta be om ursäkt för att vi har det bra och för att vi har enormt bra ekonomiska möjligheter. Vad jag vill är att du som läser detta ska tänka efter en gång till och verkligen fundera över vad det innebär att ta ett sånt här stort steg som en flytt till ett annat land innebär. Enklast är att helt enkelt vända på steken och helt ärligt besvara dessa frågor för dig själv. Hur skulle du känna det om du kom till ett nytt språk, en helt ny kultur, en helt ny värld och att valet till detta steg endast beror på din egen kärlek till dina egna barn, en önskan om att dom ska få mat i magen, gå i skolen, sjukvård, tak över huvudet och slippa oron över att dom kanske inte överlever nästa dag pga att ditt eget land inte kan tillgodose dessa enkla men livsnödvändiga behov....
 
En stor eloge till er som orkade läsa hela mitt inlägg :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Grattis Jörgen på födelsedagen

 Var tog min energi

till att försöka förändra världen vägen? Var ute på min kvällsprommis och lyssnade då på lite musik. En av låtarna påminde mig om min " ungdomstid " och tro det eller ej men det var mycket jag brann för och jag var väldigt tydlig med mina åsikter i allt :)
 
Jag har kramat träd på Ålidhem för att bevara skogsdungen som stod där högstadieskolan med tillhörande gymnastik hall och fotbollsplan finns i dag bredvid centrum. Ingen och då menar jag  ingen skulle komma och skövla skogen där jag bodde :)
 
Jag har slagits (bildigt talat) mot poliser och myndigheter för att vi skulle få ett allaktivitetshus nere på stan. Där hade vi en ngt bättre "rivningskåk" som vi tagit som vår och ansåg att den skulle rustas upp och tillfalla oss ungdomar. Killen som var drivande i frågan då var helt väck i huvudet och var nog inte ren en enda gång som jag var där. Men vad gjorde det, vi var många eldsjälar som slogs med näbbar och klor för att göra våra röster hörda :)
 
Palestinasjal och näbbskor var standardutstyrsel en period för att sedan bytas ut mot lapptusser av renskin och tillhörande flanellskjorta för att sedan ytterligare bytas ut mot brorsans militärkläder  :) Min klädsmak var inte den bästa och kunde nog provocera både den ena och den andre som ansåg att jag inte följde den gängse normen ;)
 
Men då var allt möjligt och det fanns inga hinder som inte gick att klättra över. Allt som kunde förändras förändrade jag, om inte irl så i tanken iaf. Men någonstans på vägen blev jag en Svensson som sakta tappade fokus på det som var fel och min röst tystnade sakta men säkert. Skygglapparna kom fram och både förklaringar och bortförklaringar började trilla ur min mun som droppar från ett moln, utan början och utan slut. Jag tappade fokus på det som var viktigt för mig och böjde mig mer och mer för att passa in och vara som alla andra.
 
Men nu sjutton får det vara nog. 16:åringen i mig har vaknat och jag ska damma av mina verkliga och viktiga åsikter . Nu ska jag stå upp för mig själv, höja min röst mot himlen och tala om högt och tydligt vad som är viktigt för mig. Och det jag brinner för ska jag om inte skrika ut, så åtminstone tala om högt och tydligt. Och kanske förändrar jag inga världar men jag kommer att växa som människa för att jag är sann mot mig själv och förhoppningsvis kommer det att leda till någon form av förändring, mest troligt inte i dag men kanske i morgon :)
 
 
 
 Klart med mitt tema val

 
Har nu postat min andra bild i temat Soft light efter många funderingar hit och dit ;) velpottan Åsa är mitt andra namn. Men jag har så svårt med detta med teman. Många gånger så "tänker" mitt huvud så mycket och jag vill så gärna förmedla ngt av mig själv med mina val av bilder. Men efter många ack och ve så valde jag denna iaf :)
 
 
Men samtidigt "kände" jag så himla mycket för denna också :)
 
 
Och denna, ja gissa om att jag har svårt att välja ;)
 
 
Och denna gilar jag också jättemycket :)
 
 
Men den här sista stämmer inte riktigt enligt mig in på temat Soft light, lite för mycket ljus helt enkelt. Men det är mina tankar och min åsikt, behöver inte vara rätt för det. Men ni fattar vilket svårt beslut det är, men den översta har mer av mina egna känslor med sig, den känner jag jättemycket för och utsrålar lite av mina egna känslor just nu :)
 
 
 
 Håller på att bli gammal

i min kropp tror jag :) Mina tummat lever ett eget liv efter gårdagens bravader i köket. Mitt ena knä sa upp sig i natt igen, vad jag nu gjorde :/ Och resten känner att den är 46 år gammal just nu i denna stund :D
 
Men det gör inte så mycket för snart är jag tillbaka igen starkare än någonsin, eller hur det nu var ;) Glömde iaf min medicin igår kväll och inser att jag inte klara mig utan den tyvärr. Natthostan kommer som ett brev på posten och jag kan väl säga som så att många timmars sömn blev det inte i natt. Men å andra sidan fick jag ett litet kvitto på var i min astma som jag står så helt utan ngt positivt blev det ju ändå inte :)
 
 Inget för den kräsmagade

sluta redan nu om du vet om att du är känslig! ja jag har varnat dig :) Lycka till!!
 
Fick hem en 1/2 älg i dag så då var det bara att kavla upp ärmarna och bärja leka med kniven. Det blev en massa köttfärs samt lite stekar och grytbitar. Men det bästa av allt var att vi fick också flera soppkok som nu ligger i frysen och väntar på att få bli köttsoppa med klimp....mums!!
 
Känner mig rik som ett troll när frysen fylls med en massa gott kött, underbart att ha hemma och det finns alltid mat att äta och älgkött är definitivt inte fy skam i magen, tvärt om. Känner mig också lite nöjd över att vi har en valmöjlighet så att vi i mångt och mycket kan välja bort kött från den svenska köttindustrin som är bra jämfört med många andra länders men inte i mina ögon bra nog ändå. Men lyxen för mig är att jag faktiskt har en valmöjlighet vilket många andra inte har, och det känns bra i min själ.
 
Men som sagt, för den kräsmagade är det ett slibbgöra och många drar sig kanske för det arbete som blir när allt ska styckas, skäras, malas och paketeras. Kommer ju som sagt inte i färdiga paket till dörren utan det får vi vackert fixa själva :) men nu ligger 2/3 delar klart i frysen och resten gör vi i morgon :)
 
Bildbevis på dagens arbete :D
 
 
 Kaffedoften lägrar köket

själv känner jag mig som en lite lagomt unken disktrasa till morgonen. Tror tyvärr inte att en snabbrengöring gör mig närmvärt piggare men försöka duger ;)
 
Dagen i dag kommer att spenderas med jobbet och med allt vad det innebär samt älgstyckning till kvällen. En 1/2 älg kommer ner i eftermiddag och eftersom det är så varmt kommer den inte att kunna hänga lika länge som vi skulle vilja. Men vädret kan vi inte påverka så det är bara att gilla läget och vara tacksam för maten oavsett temperatur :) Så nu vet ni var mina händer kommer att gruffsa runt i i kv, kött,kött och kött :) Mums! när den ligger i pannan vill säga :D
 
 Blåsor i händerna & nya teman

känner av lite blåser i händerna efter kvällens grävning i stallet. Vi ska instalera vår sk uppvärmda vattentunna i vinter och då krävs det elström till den.
 
Sagt och gjort så var det bara att ta fram stora hackan och börja gräva upp ett dike mellan Pyrets hage och strömuttaget. Kan väl säga som så att det känns lite i händerna ikväll :) men oj vad bra det gick. Jag och Jörgen är lika väloljade i vårt sammarbete som jag och tjejerna är när det gäller träning/tävling :) Typ 1 1/2 timme senare var det klart och nu är det bara fortsättningen till Priddes hage kvar :D
 
Känns bra i mattehjärtat att det kommer att finnas fri tillgång till vatten även under vintern, hoppas då det iaf :) Fungerar inte vår egen vattentunna så köper vi ta mig tusan in en ny för nu ska det vara vatten och där med basta!! ;)
 
Nu till mitt andra stora intresse, nämligen fotografering :) Det nya temat i den ena fotogruppen är "Autumn" och där har jag valt att posta dessa två bilder :)
 
 
 
 
I den andra gruppen är det "Soft light" och där har jag postat denna bild, har inte beslutat mig för bild nr 2 än. Har lite beslutsångest och vet inte riktigt om jag är rätt ute i mitt tänk :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Natten

i natt har varit tuff för både jag och min man. Jag för att jag ska öppna och vara först på plan. För min man berodde det på att han har varit hemmansägare och det tar tydligen på krafterna :DHösten i bild

 
 
 
 Vilken helg vilket liv...

Fredagen var bra på många sätt :) God lunch i härlig miljö med vedkamin är ju inte helt fel :) Sedan ridning på Hippo och därefter ut till vagnen i Bottis.
 
Gott att äta, kvällsmys med gubbe och hund samt en massa fotograferande, vad mer kan man önska sig här i livet.
 
Dagen i dag började med morgonfrukost i vagnen och sedan hem för vidare färd mot stallet. Skulle prova att tömköra Pridde igen för att se om det sulle fungera lika  bra i dag som det gjort dom första två gångerna, och det gick super!! Nöjd Åsa. Jörgen ver med och fixade lite med husen och sedan blev det en prommis med hästarna till Ida för lite surr.
 
Nu väntar födelsedagsfika för i dag är det ingen vanlig dag. För i dag är det Jessikas 22:årsdag   <3
Grattis gumman till ytterligare ett år närmare pensionen ;) Ser fram emot gofika ikv :D
 
 Slapparlördag

Med Ruffe i vagnen :-) Ridningen gick mindre bra men vädret var toppen och min hejarklack var där :-) Nu vagnsmys med gubbe och hund och i morgon blir det att gratta Jessika på hennes 22:års dag <3 
 
 Och den stora tröttheten

har kommit till mig :) I kväll har jag gäspat och gäspat och åter gäspat. Kommer att ta en tidig kväll för att vara pigg i hjärnan i morgon när vi har planeringsdag på jobbet. Vi kommer att vara ute hos en kollega som har en jättemysig trädgård om det är fint väder och en supermysig kamin i köket om det är sämre väder ute, kan bara bli bra.
 
Ang bilden som jag la ut i mitt tidigare inlägg så har jag vänt den upp och ner och tittar man noga så ser man på överdelen att det egntligen är vattnet och egentligen nedre delen på fotot, men eftersom speglingen är så lika är det jättesvårt att se det, därav ledtråden som hjälp för att lösa det :)
 
Sov gott ses i morgon igen...
 
 Lite lek en

onsdag kväll. Det nya temat i en av mina fotogrupper är  " Things that make you go hmm … or What The” och jag har grunnat och grunnat. Som vanligt vill jag helst inte bara ta ett foto utan mitt mål är att verkligen försöka gå utanför ramarna och skapa någonting, väva in min syn på temat och försöka förmedla temat eller känslorna via mitt foto. Att jag dessutom gillar att leka gör ju inte det hela tråkigare för min del :)
 
Vill verkligen poängtera att jag inte ser mig som någon mästerfotograf eller konstnär på något vis. Jag älskar min kamera och jag älskar att fota samt har en önskan om att kunna beröra eller förmedla det jag känner och ser via mina bilder, Inget annat! Men jösses vad jag tycker det är roligt!! :D
 
Jag tog till vara på att det stod att det var en kreativ utmaning, åtmistone så översatte jag det så ;) min engelska är väl inte den bästa, fråga min son :) Vad jag då valde var denna bilden. Och för att förtydliga lite min tanke med bilden så skrev jag denna "ledtråd" när jag postade bilden :) Kan ni lista ut vad jag gjort! :)
 
What is up and what is down, is the world right or wrong ;)
 
 
Än är det sommar
Mina drömmar kraschar en efter en

Det blev ingen valp denna gången iaf, så det är bara att vänta på nästa tåg. Kände bara hur ledsen och besviken jag blev när vi fick veta resultatet från ultraljudet. Men samtidigt funderar jag också om vi skyndar in i någonting för att döva smärtan efter Frode. Har ju tidigare berättat om mitt foto till temat My finest memory, där jag skickade in en bild på Frode. När jag visade Jörgen att han blev månadens bild i den gruppen så blev vi båda jätteledsna och tårarna bara strömmade. Självklart blev jag också superstolt! för att jag lyckats förmedla mina känslor för denna underbara själ som vi fick älska och bli älskad av i så många år. Men det kanske ändå är för tidigt för oss att ta in en ny underbar liten själ i våra liv. Har iaf beslutat att nu väntar vi till våren innan vi försöker igen. Dom ska ev para en annan tik nu till nov om hon är med på noterna och då blir det inte förnst efter jul som det blir aktuellt, och vi kan behöva den tiden för att bli klar i vårt sorgearbete och ta emot ett nytt litet hjärta <3
 
 
Vår högt älskade och saknade vän.
 Pyret ger järnet

med Jessika på ryggen :) Oj vad duktig Sannas myskille är, han ger järnet och försöker hela tiden att göra rätt och i dag hittade dom kommunikationen ang tempot så gissa vem som gasade på med öronen framåt :) Lillkillen så klart!
 
Han är superfin och superärlig och gör hela tiden sitt bästa oavsett om det är hoppning med Jessika på ryggen eller dressyr med Sanna :) Finaste killen ställer upp och även om han är lite otränad (har ju haft det lugnt så länge) så försöker han verkligen på alla sätt och vis.
 
Var jättekul att se deras träning och jösses vad många gamla vänner jag sprang på ikväll :) Superskoj att få prata igen lite vad som hänt och återknyta kontakten lite, gillas av mig :) Ser fram emot fler tisdags och torsdags träningar. Lär mig alltid ngt nytt av stå på sidan och titta på. Att vara staketryttare är inte alltid fel, beror väl på vad man gör av tiden förstås ;)
 
 Minnen <3

 
 
 
 
 3/9-2013

 
 
Älskar du livet? Förslösa då inte tiden, för det är den som livet består av. 
 Min lilla vän

är månadens bild i en av mina fotogrupper. Temat var My Finest Memory och för mig är det Frode <3
Är glad att jag lyckats förmedla lite av den kärlek Frode var och fortfarande är för mig.
 
 
Har även hunnit med ett längre kvällsmöte än vanligt, drog ut lite på tiden. Har även lyckats glömma lämna in ett kvitto till chefen (trodde inte det behövdes längre)  (mindre glad chef) samt haft turen att flickorna kunde hämta och posta bajsprov på hästarna (han ju inte jag pga det förlängda mötet) så nu är det på väg som det ska, tack och lov! Så med andra ord har dagen i dag innehållit ett anta varierande händelser som både lugnat och kickat igång mig känslomässigt. Nu sängen för i morgon är det en ny dag, tack och lov.
 
 
 God Måndag morgon

Förutom lite ont i mitt ena knä är allt på topp. Klantig som jag var så vände jag på plats men utan att lyfta foten vilket resulterade i en vridning på mitt hö knä som jag känner av ganska så ordentligt. Fy F-n så klantigt! Summa sumarum innebär att jag inte springer en meter fören knäet är helt ok för jag vågar inte chansa ngt och ställa till det för mig :) Men men, känner ingen oro/stress eftersom jag vet att jag är tillbaka på banan igen, bara lite frustration för att det hackar fast stup i kvarten. Men egentligen gör det ju ingenting eftersom jag har hela livet på mig att njuta av min löpning :)
 
 Och det stora lugnet

har rullat in. Eftersom det är söndag (min vilodag) så har jag bara gjort superhärliga saker. Iof sig så gör jag bara härliga saker men i dag har jag inte haft ngn form av tidspassning.
 
En lång härlig sovmorgon, långfrukost med gubben på andra sidan bordet. Söndags städningen i nattsärken med kaffekoppen och bra musik. Besök på Forslunda och deras fina höstmarknad och nu lite cybertrafik innan kyckling grytan för att sedan hamna i soffan med en bra bok och en kopp the :) Gud vilken lugn och härlig dag, snacka om att fylla på med positiv energi!
 
Lugn, harmoni och lycka!