Paradiset ♥

 Vår nya toalett 😊

Är sååååå himla nöjd! 
Lycka

Skriv inläggstext 
Vilken kväll!!

For till stallet efter jobbet.  Ni som läst tidigare inlägg vet att jag beställt en fårskinns sits till Sannas barbackapad, och igår fick jag då hämta den på lill Coop 😊
 
Så i dag vart det premiärtur med den. Eftersom jag är så där lagomt feg så blev det ett pass på banan. Och jösses säger jag bara!  Så himla skön! Satt som en smäck i den och klarade av att galoppa bryta av till trav utan! Att studsa av,  och det är rekord för mig 😊 
 
Men like!! 😊 Kommer definitivt att rida i den så ofta som jag bara kan.  Ska ge mig ut i skogen prova alla gångarter och åker jag inte av så blir detta min "sadel" hädanefter 👍
 
 
Måste bara komma ihåg att dra sadelgjorden bättre nästa gång 😊 Blev liiiite för löst denna gången, upptäckte det när mitt renskinn gled lite 😊 Men det fixat jag nästa gång 👍En värdig vinnare!

 
Oavsett vad Anna Friberg tycker!
 
Att haka upp sig på att det har varit möjligt att rösta flera gånger, det är lågt tycker jag! Den möjligheten hade alla! Och att påstå att Jerringpriset tappat "lite av sin glans" ja det är som att bete sig som en 3:åring som inte fick som hon ville! Lägg sedan till att påstså " att det var Stenson och Sjöström alla snackade om" gör det bara ännu lägre! Och föresten, vilka var det som snackade om det ? Inte svenska folket iaf, för dom röstade då inte efter det, största delen röstade på Peder Fredricson, Peder som hade exakt samma förutsättningar som alla andra som var nominerade. 
 
Nä du Anna Friberg! Väx upp till den vuxna människa du enligt din ålder ska vara, sluta bete dig som en 3:åring som inte fick som hon ville. Eller jag kanske ska skriva så här : Nu har Expressen tappat lite av sin glans och trovärdighet, med journalister som du i teamet......Låter det trevligt tycker du!?
 
Gör om, gör rätt!
 
 
 
 Investering, så himla glad!

I  dag har jag gjort någonting ( i mina ögon iaf ) stort! ☺ Jag har investerat i ett fårskinssäte till barbackapadden som Sanna köpte när hon skulle börja att rida igång Pyret när han var ny hos oss. Vi hade inte kollat att sedaln passade, därav inköp av barbackapadden för att sitta liiiite säkrare när vi inte kände Pyret och hur han skulle vara efter så lång vila och miljöombytet☺ ( Men självklart var finaste killen hur lugn och trevlig som helst )
 
Så Sanna köpte denna barbackapadden, och den är verkligen hur skön som helst!
 
 
Finns att köpa HÄR 
 
Och till denna har jag då i dag beställt detta fårskinssäte som pricken över i:et ☺
 
 
Finns att köpa HÄR 
 
Jag har ju som sagt fruktansvärt dålig balans, på alla vis, inte bara i ridningen. Och detta gör att jag spänner mig eftersom jag helst av allt vill undvika att tugga grus. Så med denna till hjälp hoppas jag på att sitta ännu mer "fast" och stabil där uppe på fina Prinsen ♥
 
 
 
 
 
 Jag undrar......

Vad djuren egentligen tycker om vi människor.....skulle vara otroligt spännande att kunna kliva in i huvudet på en hund, katt, häst eller något annat djur och få uppleva det dom upplever i deras relation med oss.
 
Vi människor har ju en otroligt stor förmåga (många men absolut inte alla) att förmänskliga våra vänner och lägga våra mänskliga värderingar på våra vänner, på gott men också på ont.
 
Ta tex vår högt älskade Morris ( min lilla bebis ♥ ) ja det är det han är för mig ( omedevetet) så har han blivit mitt bebis substitut, trots att han är en hund och inte en människa. Jag vet att jag är helt uppåt väggarna men kan bara inte hejda mig själv många gånger ( läs: alla
 
Nu är det ju inte bara människor som "gör" om andra varelser för att dom ska så att säga smälta in i flocken. Många andra djur raser blir extramamma till andra djur, tex hund-katt, katt- fågel, hund-kanin osv osv så det är inte bara människan som gör på så sätt. Men den stora skillnaden är nog att när deras "hittebarn" är vuxet, ja då får dom klara sig själv medans vi (åtminstone jag ) har min "bebis" hela livet ☺ 
 
Min lilla "bebis" som sover så gott mellan oss i sängen under sitt eget täcke ♥
 
 
 
 
 Täcken eller inte täcken.....

Det kommer fler och fler undersökningar ang detta med att täcka sina hästar. Med andra ord så sker det en stor utveckling inom detta område.
 
När vi började vårt hästliv för länge sedan så var det lika naturligt att sätta täcken på hästen på samma sätt som vi satte ytterkläder på oss själva. Det var ingenting som man reflekterade över, det var bara så man gjorde, då vill säga!
 
I dag kommer det mer och mer forskning om hur vädret påverkar hästen, hur deras naturliga värmesystem fungerar, vad som händer i hästens kropp vid kyla men även vid värme, hur den reagerar och vad den reagerar mot!
 
Förr, på den gamla tiden så kunde vi ofta se, när det var mildare väder ute, att hästarna rullade ofta och gärna. Att det berodde på ett försök att kyla ner sig själv, ja det fanns inte på vår världskarta att tänka så ( Ja, så okunniga var vi...) I dag, med den kunskap vi har i dag, så förstår vi ju vad dom då försökte att säga till oss: Hallå, det är lite varmt!
 
Men ska man då bara sluta med täcken? Ja enligt all forskning så skall oklippta hästar med fri tillgång på mat klara sig utan täcken ute i många minusgrader ( då utan storm och regn vill säga) Våra hästar skulle enligt den nya "forskningen" klara sig utan täcke med sina hus som skydd och fri tillgång på grovfoder som dom har. 
 
Och i år fick Lucky gå utan täcke väldigt länge ( började med täcke i oktober ) Och långt in på hösten gick det väldigt bra, men så en dag så började det.....Han fick ont i ryggen. Men enligt all expertis så skulle han ju fixa det....hus som skydd, fritt med hö med andra ord helt rätt förutsättningar.....ändå så blev det inte bra!
 
För mig känns det inte ok att ta in min vän för att göra i ordning honom för en ridtur, och så är han inte bra i ryggen. Nä detta hade inträffat ett flertal gånger så beslutade jag mig för att täcka ändå, för jag visste sedan tidigare att han hade känslig rygg och att det gått så bra så länge, ja det var en otroligt underbar känsla ☺
 
Så nu har min vän täcke på sig (ändå) men eftersom jag nu i dag ser detta med täcken genom helt andra ögon ( ny kunskap ) så "övertäckar" jag inte ( som jag verkligen! gjorde förut! ) Nu tittar jag på "hur" Lucky mår och väljer täcke efter det. Så i dag så skiftar jag mellan ett ofodrat regntäcke till ett 80 grams fodrat täcke ( beroende på väderleken ) och nu har Prinsen aldrig ont i ryggen och det är ytterst sällan som han försöker att kyla ner sig med att rulla ☺ 
 
Vad jag vill komma till är att forskning är bra, forskning är nödvändigt! Men!.....vi måste också se till individen, för där är alla olika, precis som du och jag. Det som fungerar för den ena betyder inte per automatk att det fungerar för alla. Däremot är det viktigt att jag som hästägare verkligen tänker igenom vilka val jag gör, och verkligen ser om dom fungerar och verkar vara bra för just min vän. Det är otroligt viktigt anser jag att man utgår från den individ som just din häst är och inte bara följa med strömmen, för att alla andra gör si eller så. Utgå alltid utifrån din egen vän och utifrån de förutsättningar som just ni har. Men sluta aldrig med att bli självkritisk till de beslut du fattar, lyssna av, använd dina instinkter, se hur din vän ser ut att må och fatta sedan beslut utifrån dig och din vän.....vad som är bra för just er!
 
Min finste Prins ♥
 
 
 
 Naturhästen. Finns den?

Att ha häst är en förmån med massvis av skyldigheter som ställer stora krav på mig som ägare. Detta gäller naturligtvis alla djur och djurägare, men i just detta specifika inlägg är det hästar jag inriktar mig på.

 I år när vi ( jag & mina flickor) börjar att söka halm till våra hus får jag höra från den ena till den andre halmleverantören, att halm är det en sån efterfråga på så att det är svårt att få tag på. Flertalet leverantörer har sagt att dom inte har så mycket att leverera som det finns behov av.

 I hela mitt liv när jag har hållit på med hästar så har dom stått inne på natten i box, och varit ute på dagen i hagen. Så var det bara, och de fåtal ägare som lät sina hästar stå ute dygnet runt, blev mer eller mindre klassade som lite annorlunda och i vissa fall som smålata hästägare som inte orkade mocka osv. Nu pratar vi mååååånga år sedan!

 Vi har också alltid haft våra så, inne på natten och ute på dagen. Tills vi flyttade till ett stall i Håkmark där hästarna hade hus i hagen. Då insåg vi hur bra det är med hus samt hur skönt det var för killarna att ha möjlighet till skydd både mot regn & rusk som sol & värme.

 Så när vi flyttade till vårt nuvarande stall så valde vi att bygga egna små hus till våra killar. Då var vi först och utan att ljuga så var det både en och annan som log lite när vi berättade om våra planer. Men sagt och gjort, husen byggdes och det var skönt i mattehjärtat när det stormade ute och vinden ven runt knuten att veta att killarna hade möjlighet att ta skydd om dom ville, och det gjorde dom verkligen.

 Där och då föddes tanken, kan dom inte få sova ute de dygn som det är bra väder…..Pridde plutt hade sedan tidigre dragit på sig kroniska luftrörsbesvär och utvecklat allergi mot damm och förrådskvalster ( finns naturligt i stallmiljön ) Så vi såg fort på honom att utevistelse var superbra mot hans allergier och mot hans hosta. Vi såg också på Holle ( Det var dom två som vi hade då ) att hans gamlingsben mådde oerhört bra av att få vara ute lite längre och därmed med betydligt större yta att röra sig på .

 Så från att vara ute de nätter som visade på bra väder ( Lagom temperatur, ingen nederbörd och lugna vindar ) som våra första killar ( Holle & Pridde ) fick börja med, så står alla våra 3 prinsar ute nu i stort sett dygnet runt i sina fina hus med halm som strö för att kunna ligga och sova gott när dom nu känner för det.

 

 Nu har vi ingen optimal lösdrift på något vis. Våra hus är superbra, dom ryms mer än väl och är i storlek mer än väl tilltaget. Det är torrt och fint och dom har torra mjuka liggplatser i sina hus. Nu har dom sin lösdift i sina normala vanliga hagar, och det är väl det som jag själv skulle vilja kunna påverka. För i mina ögon är lösdrift inte bara ett hus att sova i ute, utan det är också en väl tilltagen yta för hästarna att kunna röra sig fritt i och kunna leva som en flock precis så som dom skulle vilja göra.

 

 Så i dom bästa av dom bästa världar så skulle jag vilja ha en lösdrift med flera hektar mark som är kuperad och innehåller både skog och öppen yta där dom fritt kan ströva runt i sin lilla flok på våra 3 killar. Men nu är det inte så tyvärr. Vi äger ingen egen mark och vi har inget eget stall utan vi hyr in oss i världens bästa stall i Ström i stället. Och här får våra killar gå ute dygnet runt, med halmade torra hus att sova i. Fritt med hö och halm att tugga på, och en bit att röra sig mellan hus/mat till vattnet att dricka. Och här ser vi verkligen vad detta lilla gör gott för våra hästar ( Nu beskriver jag utifrån våra förutsättningar, alla har vi olika förutsättningar utifrån var var och en bor ) Pridde har sällan någon hosta längre. Luckys ben är ytters sällan galliga ( och absolut aldrig på samma sätt som när han stod på box ) Pyret har (peppar peppar ) fått mycket bättre hovar. Och i mitt huvud ( mina tankar & mina åsikter! ) så är jag fullt övertygad om att detta med att kunna röra sig mer fritt och på större yta under dygnet, samt att bara äta hö och på fri tillgång helt naturligt hjälper honom att må bättre och att detta syns bland annat på hans hovar ( Detta behöver inte vara sanningen, men det är en av dom bidragande anledningarna till att han blir bättre och bättre, anser jag iaf )

 

 Så från att traditionellt ha våra hästar på box nattetid och ute dagtid har vi nu gått över till en lightlösdrift skulle jag väl vilja uttrycka mig. Och när det gäller mockning så är det fortfarande lika mycket jobb, för nu mockar vi husen varje dag och håller efter i hagen det som går att plocka upp, så lättsammare är det inte, men väl värt det!

 

 Och det var i samband med halmletandet som jag insåg hur många som gått över till lösdrift i olika former ( Naturligtvis efter var och ens förutsättningar ) För hos alla halmleverantörer som jag ringde runt och försökte få lös halm av så sa alla ” Detta med lösdrift håller på att bli stort, och deras spontana reaktion var att det hade ökat markant det senaste 5 åren ) Trots att jag blev lite olycklig över att jag inte lyckades få tag på halm till våra killar ( Har dock löst sig nu tack vara världens bästa stallkompis ) så kunde jag ändå känna denna glädje över att fler och fler upptäcker detta med lösdrift ( Återigen vill jag påpeka att jag inte på något sätt är ute efter att kritisera hur andra har det och hur andra väljer att ha sina hästar. Vi har möjligheten till hus och fri tillgång på foder, det har inte alla! Var och en kan bara göra efter de förutsättningar var och en har!)

 

 Tänk vad detta med hästägandet ( hästhållning med allt vad det innebär ) har utvecklats och gått framåt sedan jag klev in i hästlivet för 35 år sedan ) och verkligen till det bättre! Men det betyder inte att vi ska stanna här och vara nöjda med det. Det bör alltid finnas en drivkraft till att försöka utvecklas och hitta ännu bättre möjligheter samt att öka förståelsen och vår kunskap om vad som är bäst för vår vän hästen.

 
Nyårslöften???

Har egentligen aldrig någonsin gett ett nyårslöfte i hela mitt liv, vad jag kan komma ihåg i alla fall ☺ men nu ska jag faktiskt det, och flera till och med!
 
  • Jag ska ha mobilfri tid för att slippa känna stressen över att alltid vara tillgänglig. Att alltid finnas tillgänglig stressar mig mer än lugnar mig. Är det akut ( vilket det sällan är, men OM ) ring Jörgen så meddelar han mig ( han kommer att bli min personliga sekreterare, men det vet han inte än ☺ )
  • Jag kommer att var mer nedkopplad på min lediga tid.
  • Jag kommer att i större utsträckning välja bort saker som inte är "måsten" och ge mig själv mer "egentid"
  • Jag kommer att försöka att lägga mer tid på att gå ut med kameran i handen och försöka fånga allt det vackra som finns runt oss, saker som jag sällan ser i dag pga att jag alltid "springer" och försöker göra så mycket.
  • Jag kommer att jobba mycket med att försöka bryta mitt "Samvetsstress" så att jag i slutändan kommer att känna mig mer tillfreds med livet ♥
  • Egoist! Ja visst! Men 2017 ger jag till mig själv som en stor påse med karameller. 365 stycken att njuta av, en för varje dag ☺Önskar er alla ett undebart 2017!  ♥ Sköt om er och njut av varje dag ♥