Min personliga favorit ♥
Jag är lite svår att tjusa, det ska mycket till innan jag blir så där riktigt imponerad eller sugen. Men vissa saker kan jag bara inte motstå ☺ Ibland är det en plats och ibland är det något materiellt och denna gången är det en ö längst ut i Stockholms skärgård.......nämligen Bullerön ♥
 
 
Bullerön var bebodd redan 1653. År 1688 fick en Erik Matsson tillstånd att bygga ett torp här. Huvudnäringarna var fiske och jakt på säl och sjöfågel.
 

Konstnären Bruno Liljefors köpte ön 1908 och byggde vid Rävängen en jaktstuga där han och hans familj vistades på somrarna. Under början av 1900-talet gjorde Liljefors och hans vänner i "Bullerölaget" skärgården mer allmänt känd. I vänkretsen ingick bland andra Anders Zorn, Albert Engström, Axel Sjöberg och flygbaronen Carl Cederström. Det sägs att de gånger Bruno Liljefors gästade sin stuga med sina vänner, lastade man en skuta med förnödenheter - mycket mat och dryck samt kökspersonal - och begav sig ut till Bullerön. Man festade och hade trevligt i flera dagar tills maten och drycken tog slut. Då avslutade man helt enkelt och begav sig hemåt. En liten vik öster om Rävängen benämns idag Zorns vik eftersom Zorn där brukade förtöja sin segelbåt Mejt.

År 1923 sålde Liljefors Bullerön till affärs- och tidningsmannen Torsten Kreuger, bror till finansmannen Ivar Kreuger. Kreuger lät bygga ut jaktstugan och bjöd in ett flertal berömda filmstjärnor som Mary Pickford, Errol Flynn och Charlie Chaplin. Staten köpte Bulleröarkipelagen 1967.

 
Jaktstugan vid Rävängen är i dag ett museum med en utställning om skärgårdens natur och kultur samt reproduktioner av Liljefors konstverk. I taket finns en målning som gjordes under Torsten Kreugers tid och som är en illustration till en känd snapsvisa.
 
 

En obekräftad men mycket seglivad historia är hur den lilla sandstranden i Harkranksviken, 150 meter söder om byn, skapades. Den ska ha blivit iordningställd inför skådespelerskan Zarah Leanders besök eftersom hon inte tyckte om att bada från klippor. Sanden skulle ha blivit dittransporterad med pråm från Sandhamn på beställning av Torsten Kreuger. Stranden benämns idag Zarahs strand.

 
Denna lilla pärla till ö klev rakt in i mitt hjärta ♥ Så himla lugnt oh skönt, vackert trots sin karghet och doften av sältan från havet var helt magiskt! Att fara hit står ganska så högt upp på min to do lista inför framtiden. Flyga eller bila ner, ta båten ut och bara njuta av lugnet för det är inte många själar i omlopp här ☺
 
 
 Det finns ett vandrarhem där det går att bo, så det är bara att packa med sig mat och andra nödvändigheter och åka hit ☺ Om ni vill läsa mer om vandrarhemmet kan ni klicka in er HÄR!
 
Det är lätt att ta sig fram och även de med rullator/rullstol kan röra sig väldigt fritt här, bra spångat och fina stigar ☺
 
 
 
 Vem kan inte undgå att bli kär i denna pärla ♥
 
 
Jag kan varmt rekommendera denna Ö som utflyktsmål om ni är i Stockholm. Det tar ca 2 timmar att ta sig hit från Slussen, först med buss till Stavsnäs för att sedan byta över till båt och rakt ut i Stockholms skärgård! Do it ☺
Lillemmish - mode - inspo - mamma

härliga foton :)

ha en fin dag
kram

Svar: Tack :)Detsamma// Kram
Åsa Ahlenius

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress