Såg på Fb i dag
En film som delats många gånger. Det var en film som visade hur stor skillnad och genomslagskraft man kan få med det skrivna ordet OM man skriver rätt. Visar också hur MYCKET det skrivna ordet påverkar andra människor som läser det.
 
Jag läser mycket. Både bloggar, dokumentärer, faktaartiklar samt en massa massa annat ( deckare, romaner,fantasy mm )  Rena fantasiböcker, ja det får man ju ta för vad det är, nämligen fantasi ( påhittat! ) Fakta samt nyhetsartiklar anser jag i mångt och mycket vara väl underbyggda med nästan alltid bra källhänvisningar ( skriver nästan alltid för det händer att även det grips ur luften utan ordentliga belägg för det skrivna ordet )
 
Ett av det bästa med att läsa på nätet är att det i stort sett nästan alltid går att lämna en kommentar om det som skrivits. Och det är när man (jag) läser dessa komentarer som jag inser HUR viktigt det är att det som skrivs verkligen är väk genomtänkt och framfört med "rätt ord utan allt för många pekpinnar"
 
När en person riktigt brinner för någonting. Ja då är det lätt att det blir "lite förmycket" dvs man vill få andra att förstå hur bra det är och hur bra den nya vägen är (oavsett vad det gäller, mat, hälsa, friskvård, djur mm) så det kan bli både lite för mycket påtryckningar men även bli lite "fanatiskt". Allt det gamla (oavsett vad) är skit och det är bara det nya som gäller och alla som inte köper det är "motståndare" även om målet är det samma på båda sidor, endast vägen dit som är lite annorlunda.
 
Har följt ganska många hästbloggr (eftersom jag själv håller på med hästar) men har nu plockat bort ett flertal just pga att deras önskan om att "förändra" har blivit så dragen till sin spets att det har blivit lite obehagligt och beklämmande att läsa om hur deras syn på andra hästägare förändras över tidens gång allt eftersom deras egen syn blir snävare och snävare.
 
Nu är det här ingenting specifikt just för hästägare. Men det blir till dessa bloggar som jag relaterar till eftersom det bara är dom jag kan utgå ifrån. Men om vi ser till historiens gång så finns det många händelser i vårt förflutna som är precis lika tydliga i detta med "den enda rätta vägen" Just detta med att fastna i sitt tänk så till den milda grad att vidvinkeltänket helt försvinner.
 
Såg på Tv nyheterna om ett reportage  (detta är från SvD ) där det hade blivit kluddat hakkors på porten till en Moskê i Stockholm och där "motsvaret" blev blommor på dörren för att visa på att det finns väldigt många som inte står för och som är emot detta med rasism och invandrarfientlighet. Och vad tror ni själv har störst kraft? Hakkors på dörren eller blommor som täcker över för att visa på att tillsammans är vi enade och att vi inte accepterar rasism i någon som helst form.
 
Och vad vill jag med detta då? Backa tillbaka till det jag skrev om hästbloggar som jag slutat läsa pga att den som skriver har blivit så inskränkt i sitt sätt att tänka. Som på ett så negativt och ibland väldigt fult sätt vill påskina att andra (som inte tänker och tycker lika) gör fel och i det närmaste är djurplågare. Ja, jag tror att deras genomslagskraft skulle bli större och deras möjlighet att få fram sitt budskap skulle öka avsevärt om dom lyfte fram sitt tänk med blommor isf med hakkors (Bildligt talat)
 
Åter igen är jag tillbaka till detta med vilket ansvar vi har var och en, när vi uttrycker en tanke, åsikt, ja egentligen vad som helst, i skrift. Det skrivna ordet har inga nyanser eller känslor på samma sätt som det blir när man pratar med varandra. Så ännu viktigare är att det verkligen tänka efter före du skriver någonting. Speciellt om du vill förändra, du kommer ingenstans genom att vara nedlåtande, negativ eller genom att fördumma eller fördömma. Tänk tvärtom istället, lyft fram det positiva och det som är bra utan att få mottageran att känna sig dålig eller elak på något sätt. Det skrivna ordet kommer längre med ros än med ris. Och inse hur mycket du påverkar, och med detta följer också ett ansvar, och det kan vi aldrig komma ifrån..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress