Att ha häst

Och att vara hästförälder, ja det är en resa med ömsom sol och ömsom regn (ibland tom stormvarning) När vi började detta med hästlivet visste jag nog inte riktigt vad jag tog på mig. Förstod aldrig vidden av vad jag gav mig in i och har nog inte riktigt fattat det än  :)

Att äga en häst är ett enormt ansvar. En häst kan du aldrig ställa bort, som en fotboll, skridskor eller någonting annat dött redskap. En häst är totalberoende av människorna runt om kring. Den behöver mat, motion (lr annan stimulans) få mockat (rengjort i sin box) mm. Och tiden i stallet, ja en ”vanlig dag” är det oftast en fråga om ca 4 timmar per gång. Då kan ni själva tänka ut hur lång tid en träningskväll eller en tävlingsdag tar (4 tim-> och framåt) tills man helt slut stupar i säng runt 24.00 och klockan ringer som vanligt 05.30 nästa dag :)

Vid flera tillfällen har flickorna fått höra ” men kan du inte bara skita i stallet en dag ” det gör väl inget om du skippar en! gång!  Men att ”skippa” hästen en gång är som att lämna ett barn som är helt beroende av den vuxne och dra ut på äventyr ist (krogen, kompisar, bio mm). Skulle väl aldrig ske! Nu är det nog många som fundera över hur i all sin dag  jag kan jämföra ett barn med en häst! Men det kan jag och det gör jag. För ett djur (oavsett vad) är lika beroende av människan som ett barn är av sin/sina föräldrar för att må bra, ingen som helst skillnad där!

Men nu har vi ju turen att vi är flera som kan rycka in. Men ägaren (i detta flickorna) har ju alltid yttersta ansvaret!  Är du sjuk, så spelar det ingen roll, hästen väntar på dig! Har du planerat bio och medryttaren/skötaren hör av sig (ofta fem i tolv) och meddelar ” jag kan inte komma i dag ” ja då är det bara avboka det du planerat, för vem har yttersta ansvaret för hästen? Jo ägaren! Men eftersom både jag och min man under åren lärt oss mycket med häst (åtminstone mocka, fixa käk och promenera) så försöker vi så ofta vi bara kan att avlasta och ställa upp. För att bara vara häst tjej, ja det kan döda ett intresse bara det. Man (läs flickorna) måste också få ha ett annat liv med kompisar, bio eller bara en lat kväll i soffan för oftast är det där dom spenderar en hästfri kväll :)

Inser att det inte går att beskriva hur det är att vara med häst i bara ett enda inlägg :) Så för att göra det enklare för mig att sammanfatta mina tankar och få ned det till ord som det ska vara för er att läsa, så får jag dela upp allt med häst i flera olika inlägg.

Kommer mera! :)

 
 

 

 

Josefin

Ja, att ha en häst och hästar som sitt intresse blir en livsstil. Jag har ju sen jag skaffat häst i princip haft dem i ett eget stall med ansvar 7 dagar i veckan. Men haft turen att min farbror tog ut dem under tiden jag gick skola. LYX! Men helgerna har jag haft för det mesta själv. Men jag skulle aldrig vilja byta bort mina hästar för att få mer tid till annat.

Svar: Ja du har helt rätt :) Det blir en livsstil och en underbar sådan! Om vi hade vetat då vad vi vet nu hade vi köpt gård med stall och mark redan från början :D
Åsa

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress