En tid för mirakel
Vad händer när Jordens rotation förändras? När dagar och nätter bara blir längre och längre? När allt vi tagit för givet inte längre går att lita på.
 
Boken  handlar om elvaåriga Julia som bor i Kalifornien. Där en dag allt ställs på ände genom att jorden börjar att snurra långsammare. Dygnet utökas med minuter och så småningom med timmar. Sedan kommer andra tecken, fåglar dör, valar strandar pga att megnetfältet förändras, livsmedelsproduktionen havererar eftersom inga grödor klarar av att växa i det nya förhållanden som blir. Människan försöker att acklimatisera till den nya världen medan kaos och oro uppstår. Vi får följa samhällets kamp för att "återställa" livet till det vardagliga, eller som jag kan tycka " att som strutsen stoppa huvudet i sanden" och låtsas att allt blir ok bara man ändrar om dygnets timmar från 24 till den nya tiden allt eftersom dagar och nätter skevar iväg.
 
Kan uppleva att det är det vi själva i den riktiga världen också gör. Tillrättalägger, bortförklarar och ursäktar att vi inte är rädd om vår natur och använder mer av jordens resurser än vad den hinner återskapa. Vi utarmar, förstör och förändrar så mycket i vårt ekosystem att det  inte är fråga om om utan när det kommer att påverka vår planet så mycket att det likt som i boken kommer att vara försent att ställa allt till rätta. Det som det har tagit miljontals år att skapa raserar människan helt utan att tänka på konsekvenserna, jag och nu, är det enda som existerar. Vem har gett oss den rätten, vill vi att det ska bli så?, kanske dags att ta upp huvudet ur sanden och inse att vi måste göra någonting nu, för fortare än vad du och jag kan förstå, kan det vara försent.
 
Otroligt bra bok även om den upplevs som fiktion, men mycket i den känns igen i det samhälle som vi lever i just nu. Tankar, reaktioner, beteendemönster och människans sätt att försöka förstå och bortförklara olika händelser hörs på våra nyheter i detta nu flera gånger i veckan. Vi är alla medvetna om att vi är på väg mot helt fel håll. Varför är det då så svårt att göra någonting åt det? Vad vill vi lämna till vår barn och deras barn? Ett kaos att försöka reda ut pga av att vi inte ville, insåg eller orkade ta tag i det och försöka göra en förändring, eller ett nytt sätt att tänka, leva och värna om den planet som vi kallar för vår..
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress