Lite tvärtom problematik
Hej! 
  
Jag har en sjuårig hopphäst som hoppar bra på utomhustävlingar. Men så fort vi kommer in i ett ridhus blir han helt plötsligt jättetittig och rädd för allt, han blir även väldigt stark och försöker bara springa ifrån. Vad kan man göra? Rider honom idag på ett vanligt tvådelat som jag tycker att han annars funkar bra med. Kan tillägga att på framhoppningen i ridhus är det aldrig problem.
 

Anita Sandes svar:

 
Hej!
  
Många hästar är svåra inomhus, det kan ta lång tid att vänja dem vid att tävla i ridhus. Det är viktigt att starta små klasser till att börja med så att hästen är lugn på banan, tänk inte för mycket på att faktiskt tävla förrän hästen slappnar av. Det är superviktigt att hästen är lugn och på små hinder är det enklare att ta ner tempot och se efter hästen mer, så att det blir helt avslappnat. 
  
Jag utgår ifrån att du åker till andra ridhus än de hästen är van vid för att träna och att du då också tränar själv i ridhuset. Hästen måste lära sig att vara ensam utan några andra hästar, eftersom det är så det är på tävling. På utomhustävlingar ser hästen oftast andra hästar vid sidan om banan och då är inte problemet med att de blir spända lika stort. 
  
Om hästen aldrig är ensam i ridhuset under träning är det inte så konstigt om den spänner sig och blir tittig på tävling, det kan också förklara varför hästen fungerar på framridningen - där är det oftast andra hästar inne samtidigt. Hästar är flockdjur, det är lätt att glömma bort detta grundläggande faktum när vi jobbar med våra hästar.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress