Behöver hästar Omega-3?




För den som inte äter tillräckligt med fet fisk rekommenderas ofta ett kosttillskott med omega 3. Hos oss människor har omega-3 visats sig ha många positiva effekter som till exempel inflammationsdämpande. Hur är det då med hästarna? Behöver de tillskott av omega-3?

Det är fortfarande inte helt utrett vilka effekter omega-3 har på häst men det verkar som om de är liknande de effekter som ses på människa. Inflammationer spelar en stor roll i flera sjukdomstillstånd och en effekt av omega-3 har därför föreslagits på bland annat fång, hudåkommor, luftvägsproblem och nedsatt fertilitet. Man har även kunnat påvisa effekter hos presterande hästar såsom förbättrad ledhälsa, snabbare sänkning av pulsen efter arbete och lägre halter av kortisol i blodet.

Hästens naturliga foderstat innehåller låga halter av fett så det kan tyckas konstigt att omega-3 skulle ha någon effekt. Det lilla fett som ändå finns i gräs är huvudsakligen omega-3 medan fett i exempelvis spannmål till största delen utgörs av omega-6. Detta gör att den moderna hästen, precis som den moderna människan, riskerar att få en felaktig balans mellan omega-3 och omega-6 i sin foderstat.

Om man vill öka andelen omega-3 i sin hästs foderstat kan tillskott av rapsolja eller linfröolja vara ett alternativ. Om det finns behov av proteinfodermedel i foderstaten är linfrökaka eller rapskaka ett bra alternativ ur fettsynpunkt. Oljefrökakor innehåller, till skillnad från oljefrömjöl, relativt höga halter av fett. Om innehållet av omega-3 i foderstaten ökas bör man även öka hästens intag av vitamin E som är en kraftig antioxidant.

Typ av olja Omega-3 Omega-6
Linfröolja 57 16
Rapsolja 10 22
Sojaolja 7 54
Majsolja 1 61
Solrosolja 0 69
Källa: US Department of agriculture

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress