Har följt denna intressanta dialog....
I VK har det under en tid på ordet fritt ventilerats detta med 15 timmars dag för barn som har föräldralediga mammor och pappor hemma med småsyskon. Föräldrarna vill själva få bestämma antal timmar och när på dagen dom vill ha sin tillsyn till det äldre barnet. Nu har det i dagens Vk beslutas av För och grundskolenämnden att inte tillåta föräldrar att själva bestämma de barnomsorgstider som det äldre syskonet ska ha vid föräldraledighet.

I alla inläggen på ordet fritt fanns det otroligt många bra argument både för och emot att ha kvar de äldre barnet när lillsyskonet kommer. Föräldrarna vill ge sitt äldre barn möjlighet till kompisar och pedagogisk stimulans och lite egen tid med det nya barnet för att få lära känna det i lugn och ro.

De som var mer för att äldre syskon ska vara hemma under föräldraledigheten menade att dessa år under barnens liv är så kort att det kan vara skönt med en lite lugnare tid för alla och bara en schans till att få njuta och rå om varandra en liten stund till innan alla tider och måsten börjar om igen. När valmöjligheten till att ta det lite lugnare minskar och, för många försvinner helt, när arbetslivet springer igån igen.

Många föräldrar upplevde att de äldre syskonen blev lite ensamma hemma eftersom de flesta andra barnen var inom barnomsorgen på dagarna och lekparkerna gapade tomma ute i områderna.
De som förespråkade att barnen skulle må bra av att få vara hemma menade om alla var hemma med sina äldre barn under ledigheten så skulle detta med tomma lekparker aldrig uppstå på samma sätt som i dag. Alla stora barn skulla vara med sina föräldrar ute och på så sätt skulle detta med kompisbiten lösa sig genom alla vänner som naturligt skulla finnas där.

Som det verkar i VK så är sista ordet inte sagt i denna följetång. Ni som har missat ordet fritt tycker jag ska börja att kasta ett litet getöga dit. Under årens lopp har det diskuterats många olika ämnen och jag har fått en hel del aha upplevelser och i flera fall fått omvärdera mitt eget tänk och mina egna åsikter.

Ha en fortsatt trevlig fredag och njut av snön och det härliga vintervädret.....







Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress