Ang fisket i våra hav...EU på gott och ont....

Såg en repris i går ang fisket i våra hav och fiskarnas " kvoter " . Programmet visades på Kunskapskanalen och heter Alla torskar. Det är en dokumentär av Folke Ryden som visar hur fisket i Östersjön fungerar. Att dom som fiskar har vissa kvoter , tex en viss mängd sill som dom får ta upp. All annan fisk som också fiskas upp måste slängas tillbaka , dvs bla torsken då. 
 
Hur tokigt är inte detta....snacka om slöseri med jordens resurser , och det är inte konstigt om vissa arter blir utrotningshotad , dels fiskas dom för att hamna i våra kyldiskar och dels fiskas dom upp för att sedan slängas tillbaka för att dom råkar vara fel sort just där och då!!!
 
Och det värsta är att detta påfund är sanktionerat på högre ort , politikerna på alla nivåer är klart medveten om detta men verkar inte kunna komma fram till en vettig lösning som gör att detta resursslöseri stoppas.

Vårat grannland Norge ( som inte är med i EU ) tillämpar inte denna form av fiske. Dom tar tillvara på all fisk som tas upp ,och i och med detta system har dom bättre koll på hur populationen bland fisken i havet ser ut. För mig låter det som f*n så bätttre system för att kunna hålla koll på hur mkt som går att fiskas upp ur havet utan att störa balansen för mkt och rikskera utritningshotade arter.

Avslutar detta inlägg med gårdagens " Dagens ord " Kan behövas när sömnen sitter kvar i ansiktet och åren syns tydligt i lampans sken....


Så här ser min morgonritual ut. Jag öppnar ett sömnigt öga, tar en förskräckt blick i spegeln och upperepar med övertygelse : Detta är jag och jag är underbar. För Gud gör inte skräp..... ; )




Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress